Продължават предпразничните проверки за качеството на стоките, които се предлагат на българските потребители.

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор съвместно с Министерство на икономиката и Комисията за защита на потребителите посвети днешния си ден на проверки по столичните магазини за качеството на бялата и черна техника.
Припомняме, преди броени дни същият експертен състав осъществи контролна дейност и по отношение на детските играчки и коледните украси, които най-често се купуват в предколедния сезон.

Общо 1917 проверки е извършила ДАМТН от началото на годината до момента, стана ясно от думите на заместник-министъра на икономиката Даниела Везиева. От тях 876 са били фокусирани именно върху черната и бяла техника, като са регистрирани едва 30 нарушения - предимно на хладилници и телевизори. До момента са издадени 19 акта, които ще костват на санкционираните общо 20 хиляди лева. Максималната глоба за често срещаните нарушения е 2 хиляди лева, разкри Везиева.

Проверките на държавните органи са категорични - нарушения има, но на пазара няма опасни стоки от сектора на черната и бяла техника. Най-често регистрирани несъответствия с изискванията има при маркировката на стоките и наличието на превод на български език на инструкциите и предупрежденията на етикетите.

Специалистите предупреждават гражданите да четат внимателно преддоговорните условия при покупка на техника - ако стоката е внос, то трябва да има осигурен сервиз за ремонти в рамките на България, докато продуктът е в гаранция.
Такива проблеми се срещат при онлайн търговията в определени сайтове - предлаганата стока има лицензиран сервиз единствено в чужди страни.

От Комисията по защита на потребителите уверяват, че работят по въпроса такива ремонтни представителства да се разкрият и у нас, за да отговаря търговията на стандартите.
Стана ясно, че КЗП е получила и разгледала над 800 жалби от граждани в последната година, като над 600 от тях са били удовлетворени. Най-често те се отнасяли към забавяне от страна на търговеца в онлайн пазарна среда при връщане на пари за стока, за която договорът е разгрогнат.
Припомняме, законовият срок за това е 14 дни и след изтичането им всеки потребител има правото да подаде жалба. В зависимост от това колко често един интернет търговец прави такива нарушения, глобата стига до 3 хиляди лева.