Лидия Шулева Подобряването на механизмите на обществените средства и нови инструменти за пряко финансиране на българския бизнес и общините от Световната банка – това бяха основните срещи на работната среща в Пловдив на министрите на финансите Милен Велчев и на икономиката Лидия Шулева с директора на Световната банка за България Ананд Сетх и постоянния представител на банката у нас Оскар де Брун Копс.

Средствата по проекти, финансирани от Световната банка в сферата на здравеопазването и образованието, се усвояват все по-бавно от очакваното, потвърди Лидия Шулева.
Като причина за бавното усвояване на парите тя посочи липсата на опит и прекалено усложнената нормативна процедура.

Със създаването на специален наръчник за управление на публичните средства българското правителство ще оптимизира усвояването на парите по проекти на Световната банка, допълни вицепремиерът Лидия Шулева.

България трябва да ускори темповете на икономически растеж, да преодолее регионалните различния и да направи икономиката си конкурентноспособна в рамките на Европейския съюз, заяви от своя страна директорът на Световната банка за България Ананд Сетх.

Той похвали българското правителство за постигнатите икономически успехи и финансова стабилност през последните години.

Според министъра на финансите Милен Велчев, Световната банка трябва да промени подхода си към България с влизането на страната в Европейския съюз. Целта е средствата, които ще получаваме от структурните фондове на съюза, да не се препокриват с тези, отпускани по проектите на банката.