Близо 24 години някои от отраслите в земеделието са забавени много. Това заяви земеделският министър Димитър Греков на дискусия за българските храни. Според Министерство на земеделието и храните (МЗХ) сега това забавяне трябва да се навакса, но е нужно време.

Министър Греков настоя за повече български храни на родния пазар. Трябва и да се предлагат качествени храни за потребителите. Затова, както той обясни, е засилен контролът за качество на храните.

Близо 5800 проверки направила Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) за седмицата през Великден, стана ясно от думите на Греков. През 2012 г. са били извършени само 600 проверки. По думите на земеделския министър така се вдъхва респект у тези, които внасят храна. Производителите пък са наясно, че държавата стои зад тях.

Герои са нашите производители, които получават много по-малка помощ в сравнение с конкурентите им от други страни от ЕС. Нашите зеленчукопроизводители са много по-дребни и получават по-малко средства, каза Димитър Греков. Държавата е длъжник към всички производства, особено към зеленчукопроизводство, към животновъдството и овощарството.

Разнообразна трапеза с разнообразна българска храна, пожела земеделският министър на българите за предстоящите майски празници. България е земеделска страна и занапред ще продължи да бъде такава, увери той. Ако ние не си решим проблемите, няма кой да ни ги реши, подчерта Димитър Греков.

Директорът на БАБХ Пламен Моллов каза, че през последните 6 месеца агенцията е въвела няколко модерни техники с цел постигане на по-голяма ефективност. 1/3 от пазара на храни в страната е на територията на софийския пазар. 38 000 проверки са извършени през последната година, подчерта Моллов. 8500 са проверките в сектора за търговия на едро, съставени са 23 акта. 135 000 тона храни са с постановление за възбрана, 65 000 тона храни пък са унищожени. 10 обекта са затворени заради това, че не отговарят на хигиенните условия само за две седмици.

24 проверки в София по Великден са извършени от БАБХ. Няма констатирани нарушения, доволен е Пламен Моллов. В Бургас между 14 и 17 април са проверени 46 обекта за търговия на едро и дребно и са съставени 28 акта. Възбранени са 1 тон животински храни и 2 тона зеленчуци. Най-честите нарушения са за храни с изтекъл срок на годност, неясен произход, липса на точен етикет и други.

Говорителят на Националната агенция за приходите (НАП) Росен Бъчваров очерта успехите на звеното за фискален контрол, създаден от тази година. 272 милиона килограма рискови стоки са проверени от началото на годината, обясни той.

Приветстваме мерките, които се вземат, заяви Димитър Зоров, представител на млечния бранш. Той се обяви за повече контрол на пазара. В България има много качествени храни и качествени производители, посочи Зоров. Той успокои, че с промените в Закона за защита на конкуренцията няма да увеличат цените на продукцията, нито пък ще се понижи качеството им, каквито твърдения се появиха в публичното пространство.

Председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите Мариана Кукушева увери от своя страна, че ядем качествен хляб от селектирани български сортове. Тя скочи срещу твърденията на фитнес инструктори и диетолози, че който яде хляб, ще умре от рак. Кукушева е разговаряла с френските си колеги, които й обяснили, че преди време във Франция това е било модна вълна, преодоляна с помощта на държавата и медиите. Тя предлага подобна инициатива и у нас под надслов „Аз обичам моя хляб".

От търговските вериги настояха за повече качествени храни. Оказва се, че проблем е, че в България няма достатъчно стока. По Великденските празници в търговска верига, която заредила само български агнета, в един момент те свършили.

Търговците се оплакаха и от новия Закон за конкуренцията, който според тях ще доведе до фалити и поскъпване на стоките. Проблемът с този закон е, че ще си плащате и то навреме, реагира депутатът Страхил Ангелов от БСП. Ще оцелеем и без търговски вериги, каза той и допълни, че няма да се оцелее без производителите.