Инспекцията по труда отчита ръст на нарушенията по заплащането в морските курорти през сезон 2016 г. в сравнение с миналата година. Това съобщават от инспекцията. Нарушенията с работното време продължават да заемат най-голям дял в сезонните обекти. Това са показали резултатите от кампанията на инспекцията в областите Бургас, Варна и Добрич. По традиция в тези проверки се включват и екипи от други области на страната.

Трудовите инспектори са извършили 1647 проверки. Броят им е с 361 повече в сравнение с предходната година. Обект на инспекциите са станали 1599 предприятия с 28 205 работещи в тях. 259 са свързаните със заплащането на труда нарушения. Година по-рано те са били 144. Установено е, че най-често не се заплаща с увеличение положеният нощен труд, както и за работа в почивните дни.

Нарушенията с разпределението на работното време са почти колкото и миналата година – 634. От Инспекцията по труда обясняват, че най-често се касае за нерегламентирано полагане на извънреден труд, неспазване на изискванията за междуседмична и междудневна почивка.

Лек ръст има и при случаите на работа без сключен писмен договор. Те са 155, а миналата година са били 152.

90 са установените случаи на наети без разрешение непълнолетни. Миналата година непълнолетните, които са работили без разрешение, са били 49.

4626 са проверките в секторите „Хотелиерство” и „Ресторантьорство”, които са с най-силно изразен сезонен характер. При тях са констатирани 21 230 нарушения при 164 800 за всички дейности. Почти 13 000 са нарушенията относно трудовите правоотношения в хотелиерството и ресторантьорството. 2500 от тях са свързани с работното време, полагането на извънреден труд и почивките, 2445 – по заплащането на труда и 2300 – по възникване на трудовите правоотношения. 587 пък били засечените да работят без трудов договор, уточняват от Инспекцията по труда.

От инспекцията предупреждават, че след края на активния сезон, проверките по морските курорти ще бъдат насочени към строителните обекти, тъй като от 1 октомври забраната за строителство в тях е отменена.