Финансовият министър Симеон Дянков и лидерът на РЗС Яне Янев са се договорили да бъде взет 1 милион лв. от бюджета на президентството и тези средства да бъдат прехвърлени към бюджета на комисията „Кушлев".

Така според Яне Янев президентът ще допринесе за борбата с корупцията.

Също така Дянков е приел две трети от предложенията на консерваторите, едното от които е да се вдигне акцизът на алкохола, включително и на бирата.

В момента акцизът на бирата у нас е 0,75 евро на хектолитър, а в други европейски страни той е 3,90 евро на хектолитър.

За алкохола малко ще бъде увеличението, но такова трябва да има, категоричен е Янев.

Все още обаче не е ясно с колко ще се вдигне акцизът на спиртните напитки.

Финансовият министър харесал идеята на РЗС за създаване на данъчна и митническа полиция, както и за създаване на служба за фискални разследвания.

ПГ на РЗС има готовност за внесе законопроект за създаване на служба за фискални разследвания, която да е на пряко подчинение на министъра на финансите, обясни Яне Янев, като уточни, че предложението на партията ще е готово до десетина дни.

Безобразията в митниците и НАП продължават, смята още той, затова според него една такава служба ще подпомогне ръководството на НАП и митниците да си вършат работата.

Янев и Дянков са се договорили да се запазят надбавките за близнаци.

Освен това двамата са разговаряли и за разсекретяване на договорите на България с „Краун ейджънс".

Дянков е получил съгласие от „агентите на короната" двата договора да бъдат разсекретени но не и третия . По информация на Яне Янев договорите с консултантите са за над 70 млн. лв.

Ние питаме за какво са дадени тези пари, коментира Янев. Той настоява да получи отговор и на въпроса в чий политически джоб са отишли парите.

Лидерът на РЗС предлага договорите да бъдат предоставени в секретната секция на Народното събрание, където неговата комисия да се запознае със съдържанието им.

По-рано, на влизане във финансовото ведомство, Янев заяви, че РЗС са притеснени от заложените средства в бюджет 2010.

Консерваторите са силно притеснени от цифрите в ключови сектори на българската икономика.

На министъра ще представим конкретни наши виждания , посочи още Янев.

Ние много държим българската общественост да получи гаранции в някои основни сфери - здравеопазване, образование и земеделие, подчерта още Яне Янев.