Япония счита България за страна, свободна от високопатогенна инфлуенца. Именно заради това нашенските фирми вече могат да изнасят месо от домашни птици и продукти от тях за страната на изгряващото слънце. Това е станало ясно по време на среща между земеделската министърка Десислава Танева и японския посланик у нас Н. Пр. Такаши Коидзуми, съобщават от министерството.

Българските продукти трябва да отговарят на определени изисквания и да разполагат с ветеринарномедицински сертификати, които са съгласувани от двете страни.

От министерството припомнят, че през ноември миналата година Танева и Коидзуми са обсъдили въпроса за ускоряване на процедурата за разрешаване на износа на пилешко и продукти от него за Япония. Тогава земеделската министърка е подчертала, че основната задача на правителството е да подпомогне организирането на дребните производители да намерят пазари за продукцията си.

Тя коментира, че в момента всеки производител на храни търси нови пазари. Танева изтъква, че страната ни е достигнала добри стандарти и именно затова моментът е подходящ за представяне на външни пазари.