Стратегическият план за развитие на земеделието и селските райони на Република България за периода 2023 - 2027 г. ще бъде променен при пълна прозрачност и при спазване на законовите срокове и разпоредби. Това съобщи служебният министър на земеделието Явор Гечев, който откри национална среща на производители на плодове и зеленчуци в Пловдив. Информация за събитието беше разпространена от земеделското министерство.

По думи на Гечев в момента се подготвят новите технологични карти и предстои браншовите организации да бъдат запознати с тях. "Диалогът ще продължи в Мониторинговия комитет, при спазване на законовите процедури. Търсим балансирана промяна на Стратегическия план при подпомагането на различни култури, на базата на разумна политика", обясни той.

Земеделският министър каза още, че е готова наредбата за директните плащания. Той посочи също, че Предстои кампания, в рамките на която която стопаните ще бъдат запознати със Стратегическия план, предвиждащ по-високи зелени изисквания към фермерите. Гечев уточни, че част от дейностите по плана ще бъдат делегирани на браншовите организации, за да подпомагат членовете си.

"Сектор "Плодове и зеленчуци" е стълб на българската икономика и на българското селско стопанство. Надявам се всички заедно да го направим по-добър", заяви също Явор Гечев.

Животновъди излязоха на протест срещу стратегическия план за развитие на земеделието

Животновъди излязоха на протест срещу стратегическия план за развитие на земеделието

Те блокираха за кратко АМ "Струма" край Симитли

По-късно БНР информира, че представители на браншови организации в сектор "Плодове и зеленчуци" са протестирали днес в Русе. Те са обявили, че предвидената промяна в Стратегическия план не ги удовлетворява. Протестиращите са затвориха за около 30 минути кръговото кръстовище в района на граничния пункт "Дунав мост" и изсипали ябълки на пътното платно.

Николай Колев от Съюза на дунавските овощари, цитиран от националното радио, определя като недостатък фактът, че промените в плана няма да важат за настоящата година. "Той ще бъде променен, но не сега, не за тази година. Тази година ще остане такъв, какъвто е приет и земеделските производители няма да могат да се възползват от съответните схеми, защото разходът , който трябва да направят , за да отговорят на изискванията, е много по-голям от компенсаторното плащане, което ще получат. Те ще разпределят един финансов ресурс, който може да отиде за секторите, които произвеждат. Те ще бъдат разпределени към консултантски фирми и ще бъдат "източени от чертожници". Ние продължаваме да се борим стратегическият план да бъде променен, така че тези средства да стигнат до реалните производители", коментира той.

По думите му се обмислят бъдещи стачни и протестни действия.