Не виждам какво е направила българската страна, което да не е в унисон с изискванията на Третия енергиен пакет. Имаме договореност с Русия газопроводът да се експлоатира по условията на българското законодателство, което е гарант, че ще е и по европейското законодателство.

Така премиерът Пламен Орешарски отговори на питане за инвестициите на България в проекта „Южен поток" по време на днешния блиц контрол - първи за 2014-та година.

Министър-председателят коментира и 192-та милиона лева, дадени за увеличение капитала от БЕХ към „Южен поток". Според Орешарски те не засягат бюджета на страната ни. Те ще бъдат получени като заем от Русия и ще се върнат от бизнеса на „Южен поток", няма да се засегнат дори нашите енергийни дружества.

За минаването през България на газопровода се плащат такси, припомни Орешарски. Ако има нарушения, ще ги коригираме своевременно, обеща той.

Получих общи фрази, които вече сме чували, остана недоволен от отговора бившият енергиен министър Делян Добрев. Той поиска Орешарски да се съгласи да участва в изслушване по темата „Южен поток".

Последните месеци се учудвам на способността на опозицията да избира за дебат теми, които не са в неин интерес. С удоволствие ще приема дебат за финансирането, пое ръкавицата премиерът.

Припомняме, на 18 декември 2013-та министър Стойнев представи писмо на еврокомисаря Гюнтер Йотингер, с което даде мандат на ЕК да води преговорите по Южен поток.