Косвените приходи за страната ни от проекта „Южен поток" ще бъдат повече от преките, което се говори и ни обещават. Това обяви от парламентарната трибуна премиерът Бойко Борисов.

„Южен поток" да тръгне по трасето на „Набуко", предлага Първанов
Още...

На извънредното си понеделнишко заседание народните представители забравиха за момент, че са се събрали да разгледат бюджета на страната ни за следващата 2015-та година и обърнаха поглед отново към „Южен поток" и решението на Русия газопроводът да заобиколи страната ни.

Борисов доведе в НС почти целия състав на кабинета, за да представи пред тях и депутатите документацията по „Южен поток".

Още миналата седмица министър-председателят призна, че той самият не е виждал договора за изграждането на газопровода на наша територия и обеща, че ще направи всичко възможно, дори и „силово", да се добере до документите за „Южен поток".

Изпълнил обещанието си, Борисов дойде днес при депутатите с папка с информация и подробно прочете всичко за проекта.

Аз продължавам да стоя зад това, че „Южен поток" е хубаво да мине през България, но приходите от проекта ще са много по-малко от това, което ни обещават", обобщи думите си премиерът Борисов, опровергавайки заявеното по-рано, че бихме печелили по 400 млн. евро годишно.

Той е убеден и в това, че приходите, които ще дойдат от данъци и обороти при самото изграждане на газопровода, ще са много повече от приходите от самия транзит на газ. Именно заради това Борисов обяви, че утре изпраща вицепремиера по европейските фондове Томислав Дончев и министъра на енергетиката Теменужка Петкова на среща с еврокомисаря по енергетика и енергийните министри на другите страни по трасето на „Южен поток" на среща в Брюксел, като там ще настояваме да се строи „Южен поток", но по европейски правила.

Русия подготвя отмяна на споразуменията за Южен поток
Още...

От изнесената подробна информация от премиера Бойко Борисов, която му е докладвана от експерти, стана ясно, че не фигурира и не е подписван транспортен газопроводен договор за „Южен поток".

Борисов се върна и назад в годините, като посочи, че историята за българската част от „Южен поток" е започнала през 2012-та година, когато министърът ни на енергетиката е дал разрешение на Българския енергиен холдинг (БЕХ) да вземе решение за изграждането на газопровода.

Следващият етап е предложен от руската страна работен вариант на договор, който обаче не е подписан. Предоставеният тогава проект на „Газпром" за изграждането на газопровода не отговаря на изискванията на Европейската комисия по отношение на достъпа на трети страни, лихва и оператор на газопровод.

„Представеният проект съдържа небалансирани и неблагоприятни за БЕХ клаузи", изтъкна Борисов и посочи още, че е предвиден малък дивидент за БЕХ, заради който енергийният ни холдинг няма да може да прави големи вноски по заема си към „Газпром", ще се удължи периода на изплащане и ще има по-високи лихви.

Друг важен момент от проекта е, че е предвидена нулева печалба за след 25-тата година на експлоатация на газопровода, което означава, че БЕХ ще работи на загуба.

„Предложенията на „Газпром" предвиждат конструкция, според която проектната компания ще гарантира печалби само в момента на изплащане на заема, а след това ще има нулев дивидент.

По-късно - по време на дебата, бившият енергиен министър от първия кабинет на ГЕРБ, обявявайки, че маските били паднали, съобщи и някои по-конкретни цифри.

До 2023-та година БЕХ ще получи нула дори и при 100% запълнен капацитет на газопровода и то дори при неспазване на европейските правила. От 2023-та година до 2033-та година дивидентът за БЕХ е между 10 и 22 млн. лева на година.

От 2034-та до 2040-та година приходите са до 65 млн. евро на година. А след 2043-та година ние трябва да работим на нула", обясни ексенергийният министър.

Той посочи, че така заложените цифри са при 100% запълване на капацитета на тази тръба, което е в несъответствие на Третия либерализационен пакет на Европейската комисия. В него дори при изключение е регламентирано запълване на капацитета до 50%.

При спазването на този пакет тази компания е на загуба завинаги. Единственият възможен вариант този проект да е на печалба е да не се спазват европейските правила", предупреди Делян Добрев.