В началото на заседанието на Обществения съвет към министерството на икономиката от МИЕТ представиха справка за фотоволтаичните фирми, за които „слънцето" грее повече от 24 часа в денонощие и които фирми предлагат слънчева енергия за ЕВН.

За Аабакус Солар ЕООД има слънце 26:34 часа на ден, за Анасолар ЕООД - 31 часа, за Вайеберлен Солар Уан ЕООД - 30:58 часа, за Велвол ЕООД - 26:49 часа.
Много слънце има и за ГНСолар ЕООД (31:17), Датцсолар ЕООД (25:09), Елисолар 1 ЕООД (30:13), Мигсолар ЕООД (31:04), Макс Солвест ЕООД (27:45), Пеп Солар ЕООД (26:28), Солар Инвест трейдинг ЕООД (средно по 27 часа на ден за различните й соларни мощности).

Мощно слънце грее и за Соларинг 2010 ЕООД по 31:09 часа на денонощие, Солмекс ЕООД - 30:58 часа, Сънмекс ЕООД - 31:13 часа, Ценкел Солвест ЕООД - 31:24 часа в денонощие.

Проверка в Търговския регистър показа, че всички гореизброени фирми в Пловдивско са собственост на Солар Инвест трейдинг ЕООД с управител Барбара Панитц.
Фирмата е регистрирана през февруари 2009 година от лицата Иван Вичев и Христо Синджирлиев, които година по-късно прехвърлят капитала на Хелмут Панитц, а той от своя страна - след 10 дни - на Барбара Панитц.

Рекордьор за района на ЧЕЗ пък е Велга ООД, но само с 211 слънчеви часа за целия месец февруари.

При фотоволтаиците, присъединени към мрежата на Енерго про няма нищо драматично.
Средно през януари 2013 година месечно работните часове на фирмите са били межди 70 и 92 часа. През февруари също фирмите не са работили извънредно.
Някакво увеличение на работните часове на фотоволтаиците има през март, но без фрапиращи примери - между 76 и 152 часа на месец.

Една от хипотезите за денонощното слънце, коментирана от експертите, е, че веитата пускат през електромерите си евтин ток, купен от мрежата, за да запълнят 24-те часа.

Иначе гражданската квота към Обществения съвет по енергетика излезе с остра декларация в началото на днешното заседание.

Отказваме да участваме в заседанията на Обществения съвет, ако в него, от страна на МИЕТ, присъства зам.-министърът Божан Стоянов, посочват гражданите, представлявани от лицата на протестите срещу високите цени на тока.
Причината е решението на Комисията по досиетата, която обяви преди дни, че той има досие от бившата ДС.

Протестиращите смятат, че лица обвързани с бившата ДС „не само нямат място в Обществения съвет, а и в изпълнителната власт на България".
Протестиращите призовават Стоянов да прояви гражданска доблест и да напусне заемания от него пост.

Гражданската квота настоява да се каже кои са новите собственици на ЧЕЗ и дали групата ТИМ е сред тях. Те питат още има ли участие Централна Кооперативна банка в приватизацията на миноритарния държавен дял в ЕРП-тата. Същите въпроси те задават и за ЕВН и Енерго-про.

Очакваме в своята дейност МИЕТ да не използва Обществения съвет като фасаден орган само за повишаване на доверието към институциите и с цел подмяна на гражданските искания, а да работи целенасочено и отговорно за изнасяне на всички факти свързани със състоянието на енергетиката в България, както и за всички възможни и изпълними мерки в рамките на мандата на това правителство за повишаване на контрола, подобряване на цените и условията в сектора, завършва декларацията на протестиращите.

Странни практики, според него са въведената ескалация, задължително изкупуване и други доста отежняващи клаузи.