Минната индустрия в България формира 5% от брутния вътрешен продукт на страната, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на отбелязването на Деня на миньора и на честването на 50-та годишнина от създаването на българската минна компания "Асарел - Медет" АД.

Минерално-суровинният отрасъл има ключово значение за развитието на българската енергетика. Той осигурява заетост на над 24 000 души в сектора и създава условия за работа на около 300 фирми, каза министър Петкова.

В рамките на официалното честване министър Петкова връчи два плакета за принос в развитието на минния сектор на "Асарел-Медет" по случай навършването на половин век от началото на производствената дейност в дружеството. Вторият е за 25-годишнината от началото на производството в Минно-обогатителния комплекс „Асарел".

За периода от 1999 г. до първото полугодие на 2015 г. включително общият размер на платените концесионни възнаграждения от българската компания е 70 млн. лв. без ДДС.

Като една от водещите български минни компании, за две години и половина 2013 г., 2014 г. и първото полугодие на 2015 г. „Асарел-Медет" АД е внесла концесионни плащания в община Панагюрище за повече от 6 млн. лева.

Само за миналата година под формата на концесионни плащания браншът е внесъл в бюджета малко над 70 млн. лв., а през първото полугодие на тази - 66 млн. лв. - очакваме преизпълнение на заложените суми.

Отчитайки значимостта на минната индустрия за устойчивото енергийно и икономическо развитие на страната Министерският съвет прие Национална стратегия за устойчиво развитие на минно-суровинната индустрия, каза министър Петкова.

Тя бе категорична, че с този документ за първи път се дава ясна визия за развитието на отрасъла с хоризонт до 2030 година.

Председателят на надзорния съвет на Асарел-Медет Лъчезар Цоцорков благодари за решителността на правителството относно приемането на стратегията, в която са заложени мерки за гарантиране последователното и устойчиво развитие на отрасъла у нас в унисон с всички европейски изисквания.