Да имаш бензиностанция в България е шест пъти по-печелившо отколкото в западния свят. Това каза Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката в сутрешния блок на БТВ.

Той посочи, че средният марж за богатия свят е около 5-10 стотинки на литър гориво. В България стойността е 30-40 ст. за литър.

Бившият министър прогнозира, че цената на горивата ще паднат и до под два лева, където „й е мястото", тъй като през летния сезон цените са били „извънредно надути, за да се приберат най-много пари от хората".

Говорителят на Комисията за защита на конкуренцията Марио Гаврилов обясни от своя страна, че за да се докаже, че има съществуващ картел, трябва да има доказателства, че фирмите от съответния бранш са обменяли информация. Това, според признанието му, е изключително трудно.

Трудно е да се събере информация за картел, която да послужи успешно пред съда", констатира Марио Гаврилов и обясни, че ако експертите от КЗК решат да влезят в една компания, за да се провери документацията, съдът информира тази компания предварително.

„За да се докаже картел на горивата, трябва някоя от фирмите да се почувства недоволна и да натопи другите фирми", заключи Гаврилов. По думите му трябва да има много сериозна лична наказателна отговорност на управителите на компании, участвали в картел.

„От КЗК ще изследваме маржовете, но нямаме правомощия да кажем на някого защо продава на по-висока цена", допълниГаврилов. Той подчерта, че от комисията няма да влизат в политически диалог по повод спекулациите за картел на горивата.

Днес в няколко града в страната се организират протести заради цените на горивата. Недоволни от високите цени организират шествия, част от които предвиждат блокиране на възлови пътища. Протести са обявени за София, Варна, Пазарджик и Добрич.