Мораториумът за износ на дървесина трябва да стои докато не видим дали мерките действат. Трябва да е ясно по какъв начин ще се следи дали промените в закона дават желания резултат.

Това е мнението на Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група на Реформаторския блок, член на правната и вътрешна комисии, който взе участие в дебат свързан с незаконния добив на дървесина и промените в Закона за горите, организиран от СИП „Зелени закони".

Нямам съмнения, че Министерство на земеделието и храните има волята за справянето с проблема, но не съм сигурен за всички служители по веригата, коментира Делчев. Той заяви, че Реформаторският блок ще подкрепи всяка идея за промяна, свързана със затягането на контрола в горите.

Според думите му въвеждането на електронните билети ще даде възможност да се проследява дървесината от гората до крайния потребител.
"Дървената мафия" разчита на връзки с властта, затова трябва да се стигне до всички, замесени във веригата за незаконно изсичане на дървета, добави Делчев.

Хората, които трябва да контролират за изсичането на гората, трябва да имат ясна отговорност и когато има засечени проблеми да подлежат на наказания, каза той. Трябва да има по-голяма отговорност за юридическите лица, заяви Делчев и добави, че по закон те не носят наказателна отговорност, но може да им бъде наложена административна санкция.

Слухът за смъртта на българската гора се оказа неверен, но има конкретни територии, където това е реалност, коментира народният представител и даде за пример местностите над селата Литаково и Горни Окол, за които е получил сигнали, че са напълно изсечени, затова трябва да наблегнем на контрола, завърши той.