Социалистите притеснени за състоянието на енергетиката след срещата с бизнеса в НС. С огромно съжаление констатирахме, че положението в енергетиката не се е подобрило за последно време, обяви Таско Ерменков.

Според него състоянието в енергетиката се влошавало. Корнелия Нинова пък коментира, че нож с две остриета било представители на бизнеса да влязат в бордовете на държавната енергетика. Имало опасност от риск от конфликт на интереси, ако в този борд бъдат включени хора с бизнес в областта на енергетиката.

Ще гласуваме „за" два закона, които забраняват изкупуване на преференциални цени на електроенергия, обяви Нинова. БСП поема ангажимент да представи Закон за управление на публичните дружества, каза Драгомир Стойнев.

Васил Велев от АИКБ заяви пък, че е постигнато съгласие за законодателните промени, искани от бизнеса. Имало съгласие и за цялостна реформа в енергетиката, която да доведе до пазарни принципи и цени.

Посочихме отново трите източника на скъпа енергия като нямаме различия, че това е недопустима държавна помощ и договорите с американските централи трябва да бъдат прекратени, обясни Велев.

За бизнеса участието в бордовете на държавните енергийни дружества било временна мярка. Правилната и дългосрочна мярка е Закон за управление на държавните дружества, листване на миноритарни пакети в порядъка 15 до 25 % на борсата, смята Велев.

Законовите идеи предвиждат във всяка публична компания да има независим член на директорите. Знаем, че е нож с две остриета и върху нас да се струпат упреците, призна той. Алтернативата обаче била да продължават разхищенията и безстопанствеността в държавната енергетика.

Внесли сме предложения за разкриване на собствеността, договорите и дейността на всички производители, чиято ел. енергия се изкупува на преференциални цени, поясни още Васил Велев.

Все още нямало окончателно решение за протеста на бизнеса срещу цената на тока. За нас е безалтернативно връщане на цените от първи ноември, заяви Велев. Индустрията не може да издържи на тези цени, които не са обосновани по никакъв начин в решението на КЕВР според него.

Ако няма да има протест на 30, ще има протестна готовност, стана ясно от думите му. Вече имало и съкратени служители.