Земеделският министър Десислава Танева призова търговските вериги да продават стоки от български производители.

Призовавам за национално отговорно мислене, заяви тя пред Нова телевизия.

По нейни думи в момента най-големият проблем е как производството на българските земеделски производители да стигне до единствeните точки за продажба в тази криза - магазините за хранителни стоки у нас.

Тя подчерта, че в момента сме във време на здравна криза и опазването на поминъка на всеки оператор е национален приоритет.

Ако успеем логистично или дори чрез извънредни закони да провокираме доставките в магазините да е от български проиводители, ще премахнем риска от проблеми в доставките, категорична бе Танева.

Земеделци не могат да продадат продукцията си заради коронавируса

Земеделци не могат да продадат продукцията си заради коронавируса

Те са принудени да намалят цените заради спад в търговията

Спаред нея трябва да има разбиране, че първо трябва да се продават български производства. Проблемите обаче били, че родните производители в тези сектори са дребни и нямат необходимите бази за сортиране и логистика.

Танева даде пример с Франция и Германия, където веригите, без никой да ги задължава законово, са увеличили доставките от местните производители.

В тази връзка министърът напомни, че се задават Великденските празници и родните производители са готови да посрещнат нуждата от агнешкf за всяка българска трапеза.

Относно разпространението на коронавируса Танева успокои потребителите, че според световните организации храната не е преносител. Тя посочи, че са издадени указания храните да бъдат опаковани във вид, в който няма пряк достъп до нея, всяка храна трябва да е със съответните прегради и операторите с храни да са взели противоепидемични мерки - носене на маски.

Таванът на цените не борел спекулата, ще предизвика дефицити и фалити

Таванът на цените не борел спекулата, ще предизвика дефицити и фалити

Сдружението за модерна търговия иска вето

Относно въпроса със спекулата с цените на определени стоки Танева посочи, че в настоящите условия е имало проблеми с доставката на някои от тях, особено тези, които не са с произход ЕС. Тя обясни, че основната задача е за всички хранителни ресурси, за които България има достатъчно не само да изхрани собственото си население, но и това в Европа, да не се допусне изкривяване на пазара поради нарушени логистики.

Тази пандемия наруши нормалния ритъм и на доставки, и на заявки. Идва времето, когато всичко трябва да дойде в нормални граници, изрази надежда земеделският министър.