Причината за образувалите се задръствания в посока Гърция е изчерпаната пропускателна способност на двулентовия път. Това обясни пред Нова телевизия шефът на Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров.

Припомняме, километрични опашки от автомобили се образуваха в първия от четирите почивни дни на магистрала "Струма" преди Дупница, като автомобилите не помръдваха с часове. "Тапа" се образува и в двукилометровото разстояние от края на магистрала "Струма" до ГКПП "Кулата".

През последния празничен ден, вторник, особено в следобедните часове също се очаква засилване на трафика. От Пътна полиция припомниха на шофьорите да планират пътуването си в по-ранен час, да се движат със съобразена скорост и да не предприемат рисково изпреварване.

По думите на Лазаров, автомобили масово тръгнали към Гърция по магистралата, която има голяма пропускателна способност. При Дупница обаче магистралата свършва и се влива в двулентовия път. Именно там станали големите задръствания.

Лазар Лазаров предупреди, че задръствания ще има, докато не бъде направена цялата магистрала. Според него нямало как да се направи по-добра организация на път Е-79 към Гърция.

Лазаров коментира, че в събота всички са тръгнали по едно и също време и затова се образувало задръстването. На връщане щели да минат през място, където пропускателната способност е ограничена - ГКПП-Кулата.

Не могат в една минута да минат 1000 автомобила от едно и също място", категоричен е инж. Лазар Лазаров.