Възможно е още тази зима да има режим на тока, ако остане сегашното състояние, заради невъзможност за поддържане на мрежата, заяви вицепремиерът Екатерина Захариевао, съобщи Нова ТВ.

В същото време редица експерти, дори и настоящият колега на Захариева в служебния кабинет, икономическият министър Щонов, коментираха тези дни, че до режим на тока няма да се стигне.

На въпрос дали ще се увеличи цената на тока, Захариева обясни, че председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране доскоро е говорил съвсем други неща.

„По време на обществените обсъждания бяха доста настоятелни аргументите от страна на всички дружества в системата - и на държавните, и на частните, че предвид състоянието на енергетиката - цената на тока и действията, които се определят от регулатора, са застрашаващи системата и са опасни за нея. Точно това беше моето притеснение - че ако останат нещата по същия начин, състоянието на мрежата е такова, че не се знае докога ще издържи. В момента НЕК търпи месечни загуби от 50 милиона лева. Няма кой да ги покрие, в един момент тези пари ще дойдат от нашия джоб", припомни Захариева.

„Това, което чувам от регулатора е, че няма как да няма увеличение на цената на тока. От управляващата доскоро партия БСП заявиха, че увеличението ще е 10%. Аз не мога да кажа какво увеличение на тока трябва да има или ще има. Това е работа на регулатора", заяви вицепремиерът.

По думите на Захариева режим на тока може да има още тази зима. „Ще направим всичко възможно това да не се случи. Ще дадем нашата идея как да работи един такъв професионален регулатор", подчерта служебният министър.

Запитана чий е служебният кабинет Захариева каза, че това е кабинет, назначен от президента заради качествата на всеки един от министрите. „Най-вече заради това, че сме специалисти, които можем да влезем още от първия ден в съответните ведомства, министерства и агенции и да започнем да работим така сякаш никога не сме си тръгвали", коментира Захариева.

Тя уточни това в отговор на съмненията, че кабинетът „Близнашки" се свързва с ГЕРБ и Протестна мрежа.

Запитана дали и бившият шеф на митниците - Ваньо Танов, който обяви, че се завръща на поста, ще работи така, Екатерина Захариева заяви, че не вижда нещо притеснително във връщането на предишни кадри. „Кадрите от системата все са били на някого. Това са експерти от години наред в системата. Те винаги са работили някъде", допълни Захариева.

Тя съобщи още, че вече се готви апликационната форма за солидарна помощ за Варна, Добрич и Мизия. В петък ще се реши колко пари да се отпуснат за Мизия от Фонда за бедствията. Нека кметовете по места са активни, нека да кандидатстват за европейски средства - от 1 юли регламентът вече е променен и се оказва помощ и за регионални бедствия, обясни още Захариева.