Ники Василев До края на май Законът за насърчаване на инвестициите ще бъде внесен в Министерски съвет. Преди законът да бъде гласуван в парламента, правителството ще определи терените и ще изчисти собствеността им. Това съобщи вицепремиерът Николай Василев в Пловдив, по време на ХХІІІ Международен пролетен панаир.

Последният трети вариант на проекта за създаване на свободни икономически зони е готов. Той се нарича Закон за насърчаване на инвестициите и е леко подобрен, каза Василев.

Редакцията му се е наложила след посещението на български експерти в Брюксел. От Европейската комисия са поискали зоните да се наричат региони, заради промените в законодателството на Европа и новите изисквания към затварянето на глава “Конкуренция”.

Според Василев, този законопроект е хармонизиран напълно с очакванията на Европейския съюз и Закона за държавните помощи.

Той изрази увереност, че Пловдив има реални шансове да се превърне в свободна икономическа зона, заради традициите в индустриалното производство и развитата инфраструктура.