Тристранката ще реши съдбата на законопроекта за публичните предприятия, внесен преди дни от Министерския съвет. Това реши ресорната парламентарна комисия по настояване на ресорния министър Емил Караниколов.

Припомняме, че КНСБ изрази остро недоволство срещу проекта на нормативен акт заради предвиденото в него отпадане на забранителния списък по действащия чл. 3 от Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Според синдиката текстът е неприемлив, защото създава впечатлението, че се отваря вратата към приватизация на ключови държавни активи. След среща в икономическото министерство на 5 юни 2019 година, представителите на КНСБ и КТ "Подкрепа" получиха уверения, че държавните предприятия от забранителния списък няма да се приватизират, той няма да се отменя и ще се запази досегашният ред, по който могат да се раздържавяват. На срещата бе поет и ангажимент законопроектът да бъде внесен в парламента, но водещата комисия да изиска становище преди приемането му от Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Икономическият министър Емил Караниколов пък иска контрол и яснота кога едно предприятие изпълнява чисто търговска или социална роля. Той категорично подкрепя да има такъв закон. Министърът успокои депутатите, че държавата няма да продава всички държавни предприятия. Между първо и второ четене той смята да върне забранителния списък в закона. Министърът иска категоричен текст за забрана на приватизация на държавни дружества.

Предприятията от забранителния списък няма да се приватизират
Обновена

Предприятията от забранителния списък няма да се приватизират

Запазва се досегашният ред на раздържавяване

Обособени части от дружества в забранителния списък се продават след решение на Народното събрание според сегашните разпоредби. Акциите и дяловете на дружествата няма да са обособени части, за да не може да се продават, както предлага той. Емил Караниколов искаше обединяване на Агенцията за приватизация и Агенцията за насърчаване на инвестициите. На комисия днес обаче той се отказа от идеята си, но увери, че ще намери начин да ги преструктурира. Приватизацията е със затихващи функции, аргументира се той. Законът ще бъде гледан от парламента след разглеждането му в НСТС.

Заседанието на тристранния съвет ще е на 19 юни. Затова министърът поиска днес комисията да не го гледа, за да се проведе диалог по темата. Целта е следната - облекчение на текстовете на Закона за публичните предприятия, обяви Емил Караниколов.

АБВ внесоха в МС забележките си за държавните предприятия

АБВ внесоха в МС забележките си за държавните предприятия

Заради поправките в Закона за държавната собственост

КНСБ отчете положителните моменти в законопроекта. В същото време не намират логика да се включва приватизацията в този проект. Затова и синдикатът настоява за дискусия на НСТС. Депутатите се съгласиха законът да мине през тристранката. Според председателя на ресорната парламентарна комисия депутатът от БСП Петър Кънев проектът е събрани тюрлюгювечи. Затова червеният депутат иска да се произнесе НСТС, за да не се обърне закона с "хастара навън". За нас законът е изключително важен, чукате на отворена врата, подчерта Кънев.

В крайна сметка законът трябва да е работещ, съгласи се министър Караниколов. Драгомир Стойнев пък припомни, че първо столетницата преди години е предложила такъв закон.

Мен ме интересува начинът, по който се управляват държавните предприятия, изтъкна той. За червения депутат от съществено значение е да се откъсне политическото влияние върху управлението на държавните предприятия. Те трябвало да се управляват на пазарен принцип от професионален мениджмънт.

Даниела Савеклиева от ГЕРБ пък се зачуди дали няма да е по-добре да се внесе изцяло нов закон, защото сега се налагали твърде много поправки на предложения от МС.

143 депутати отхвърлиха ветото над Закона за държавната собственост

143 депутати отхвърлиха ветото над Закона за държавната собственост

Президентът Радев възрази срещу неравнопоставеността сред собствениците