Започна електронното гласуване за “Мистър Икономика 2002”. Тази година всеки може да даде своя глас за най-достойния за титлата политик, учен или бизнесмен на специализирания сайт mrikonomika.news.bg.

Електронното гласуване ще се състои и на сайтовете медийни партньори news.bg и finance.news.bg. И-мейли могат да се изпращат на ikonomika@iterra.net, електронен адрес на списание “Икономика”. Изданието е организатор на националния конкурс “Мистър Икономика”.

Целта е да се отличи най-изявената през съответната година личност в областта на икономиката чрез добри управленски решения, високи стопански резултати или фундаментални научни разработки.

Досегашни носители на приза са: Проф. Георги Петров /1990 г./, финансовият министър Иван Костов /1991 г./, управителят на БНБ проф. Тодор Вълчев /1992 г./, Агенцията за икономическо програмиране и развитие в лицето на председателя й Венцислав Антонов /1993 г./, изпълнителен директор на българските заводи на “Американ стандарт” – “Видима идеал” Васил Кънев /2000 г./, изпълнителния директор на “МобилТел” АД Румяна Кючукова /2001 г./

В продължение на шест години /1994-1999 г./ конкурсът не се е провеждал, но при смяната на собственика на организатора – списание “Икономика”, е възстановен, когато изданието е купено от издателска къща “Хирон 91” ЕООД. Гласуването ще е през ноември и средата на декември. Тогава списанието ще отсее първите пет имена с най-много гласове и ще ги номинира.

Победителят ще се определи чрез експертно гласуване с анкетни карти. Експертното гласуване се провежда между 300 икономисти, бизнесмени, представители на институции и ведомства.

Награждаването ще е през януари на специална церемония. Новоизбраният Мистър Икономика 2002 ще получи приза - статуетката на Ставри Калинов “Рибарят и златната рибка”.