"БДЖ - Пътнически превози" ЕООД започва предварителна продажба на билети за всички бързи влакове за предстоящите почивни дни около националния празник 3 март. Предварителната продажба започва от днес, 20 февруари, съобщават от дружеството.

От БДЖ уточняват, че 5 дни е обичайният срок за предварителна продажба на билети. От дружеството обаче имат практика да го удължават, когато предстоят по-дълги празнични периоди. Така пътниците имат възможност да планират предварително пътуванията си. 14 дни по-рано те могат да закупят билет и резервация за седящо място за предпочитания от тях влак.

Предварителната продажба на билети ще се извършва до 5 март на всички железопътни гари и бюра в страната.

От дружеството обръщат внимание, че пътниците могат да получат подробна информация за свободните места във влаковете от служителите на билетните каси и гишетата "Информация" в железопътни гари, както и на националния информационен телефон 0700 10 200.

За определени влакове билетите могат да се закупят онлайн. От железопътния превозвач подчертават, че системата за резервации и продажба на билети предлага бърз, лесен и модерен начин за закупуване на железопътни билети, независимо от това къде се намира пътникът. Освен това има възможност за визуален избор на спални и седящи места, съгласно композицията на всеки влак.

По електронен път билетите най-често се разплащат с най-масово разпространените кредитни и дебитни карти. Билетът се получава на електронната поща на регистрирания клиент, след което се разпечатва на хартиен носител.

Пътниците също могат да закупят билети и от таблети и смартфони. В този случай не е нужно билетът да се разпечатва на принтер. Той се валидира от кондуктора във влака директно от мобилното устройство.

Системата е достъпна на официалната интернет страница на "Холдинг БДЖ" ЕАД - www.bdz.bg, както и на електронен адрес - http://bdztickets.com.