В 19.30 часа след назначението на нощната смяна на миньорите стачкуващите са на 100%. Това заяви за БГНЕС Валентин Вълчев лидер на КНСБ във въгледобивното дружество "Мини Марица Изток".  С идването на втора смяна в 20 ч. започнаха ефективните стачни действия в "Мини Марица Изток".

Причините за стачката е отказът на изпълнителния директор на "Мини Марица Изток" да изпълни подписаното споразумение от 12 юли 2011 година. Водените повече от месец преговори не доведоха до изпълнението му, за което миньорите възлагат вината на ръководството на компанията.

 Миньорите също така се обявяват категорично срещу затварянето на енергийни мощности в страната, което неминуемо ще доведе след себе си и до закриване на рудници. Те също така се противопоставят и на увеличаването на възрастта за пенсиониране, която според тях е "геноцид към българските работници".

Синдикатите обвиняват управляващите, че все повече задълбочават конфликтите, а не ги разрешават. "Водени от желанието да се борим за нашите социални, синдикални и човешки права сме твърдо решени да ги отстояваме и защитаваме", категорични са те.

Провелите се в петък преговори, които продължиха 13 часа, се оказаха безплодни. Не беше постигнато споразумение по нито едно от исканията, изложено в стачната декларация. За провала на преговорите потвърдиха и от ръководството на "Марица Изток".

"Исканията на преговарящите бяха много крайни. През цялото време търсихме компромиса. Обсъждаха се много и различни варианти, но за съжаление отново не успяхме да постигнем споразумение. Синдикатите се оттеглиха от срещата, отказвайки да подпишат изготвения протокол. Въпреки това сме готови да продължим да преговаряме", заяви изпълнителният директор на "Мини Марица-изток" ЕАД инж. Евгени Стойков.