От Агенцията по безопасност на храните се похвалиха с първата си добра новина за новия месец.

На пресконференция в началото на двудневен семинар от Агенцията обявиха сключването на договор между БАБХ, Съюза по хранителна промишленост и организации на хлебари и сладкари, по силата на който стартират обучения по новия регламент за етикетиране на храните.

Припомняме, до края на годината страната ни е длъжна да приеме промени в етикетирането на хранителните продукти по силата на евродирективи.

Крайният срок, в който нововъведенията ще влязат в сила, е 13 декември.

За пръв път контролирани и контролиращи ще се обучават заедно, похвалиха се от БАБХ. За Агенцията това е особено важно, защото така нито един производител няма да има двузначно мнение да вписва или не определена информация на етикетите, касаеща информираността и обоснования избор на потребителите.

Служителите и от контролните агенции, и от бизнеса ще се обучават по въвежданите мерки в етикетирането на всички видове храни, включително тези, които се разпространяват до заведенията за обществено хранене и кетъринг фирмите.

Изменя се за добро цялото досегашно законодателство. Изрично ще се подчертават алергените, добавките в храните. Размерът на шрифта ще е регулиран, за да е видим всеки надпис, обясняват експертите.

Те настояват и да се обърне внимание предимно на хляба, 90% от който се продава непакетиран или без обозначен производител. Неговата суровина обаче винаги е с присъствие на пшенично брашно и именно тук е уловката с наличието на глутен.

Искаме не да спрем търговията на непакетиран хляб, все още е законово позволено, а да поискаме пълна информация на рафта за този непакетиран хляб, подчертаха държавни служители и представители на бизнеса.