По данни на областната дирекция “Земеделие и гори” в Разградска област 1/4 от посевите с пшеница и ечемик са нападнати от гризачи.

Заради вредителите 137 хил. декара са третирани два пъти с препарати, съобщи БНР.
Зърнопроизводители от областта се надяват на субсидия от държавния фонд “Земеделие”, тъй като разходите и загубите им в борбата с полските мишки са големи.

Комисия, назначена от министъра на земеделието и горите Мехмед Дикме обхожда площите, поразени от полските мишки в Добричко.
Най-засегнати са районите около Шабла и Каварна.
Масовото размножаване на полските мишки съсипва житната реколта в Добруджа.

Топлото време благоприятства популацията на гризачите, която в сравнение с минали години се е увеличила шест пъти. На места са унищожени 40% от посевите.
За трети път зърнопроизводители обработват ръчно нивите с препарати, но без резултат. Някои вече разорават опустошените площи.

Според арендатора и председател на сдружението на фермерите Иван Гочев има опасност да се повтори картината от 2002 година. Тогава реколтата загина от измръзване, а сега от мишките.

Допълнителната обработка на нивите ще повиши с 20% себестойността на зърното, след това ще се повиши цената на тон пшеница и накрая ще поскъпне хлябът.
Затова зърнопроизводителите настояват за задължителни субсидии от държавен фонд “Земеделие”.