През 2015 година квотата за улов на калкан в Черно море остава 43,2 тона.

Това стана ясно по време на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Брюксел.

България бе представена от министъра на земеделието и храните Десислава Танева, която защити позицията на страната ни, че не трябва да бъде намалявана квотата за улов на калкан.

Европейската комисия предложи намаляване на квотата за улов на калкан с 15%, но миналата седмица министър Танева увери, че ще защити интереса на страната, а Министерски съвет гласува решение искането да не бъде подкрепено.

Опасността беше от общо 86,4 тона улов годишно общо за двете държави, количеството да падне на 73,44 тона, което би означавало на България да се полага 36,72 тона при досегашно количество от 40,3 тона.

Румъния също би била ощетена при едно намаляване на квотите.

„Сегашният модел на намаляване на квотите само за Държавите членки не е ефективен, той единствено ги ощетява, когато се прилага само от тях. Предизвикателство е създаването на условия за равнопоставеност между всички черноморски страни и изграждане на модел за управление, който да се прилага и спазва по еднакъв начин от всички държави от Черноморския басейн", посочи министър Танева.

Тя беше категорична, че България ще продължи да работи в посока за предотвратяване на нерегламентирания риболов и въвеждането на екосистемен подход.

България се ангажира да продължи контрола, наблюдението и мониторинга по отношение на риболовните дейности.