Земеделци, пострадали от градушки, са готови да се включат във финансирането на закупуването на противоградови ракети.

В началото на септември ще се събере работна група, в която заинтересованите ще търсят решение на проблема с недостатъчното финансиране на борбата с градушките. Според Министерство на земеделието и храните най-доброто решение би било публично-частно партньорство, при което Агенцията за борба с градушките да не е изцяло държавна.

Голяма част от производителите в земеделски райони, които често страдат от градушките, са готови да участват с финансиране за закупуването на противоградови ракети, потвърди изпълнителният директор на Националната асоциация на зърнопроизводителите Наталия Тодорова, цитирана от БНР.

Тя подчерта, че самите земеделци са сред инициаторите за сформиране на тази работна група, която да обхваща МЗХ и експерти от Агенцията за борба с градушките, застрахователните компании и земеделските производители - всички заинтересовани- така че да се измислят механизми, по които могат да се разрешат тези проблеми.

Има желание от всички страни да вложат усилия, средства, така че да можем да подобрим противоградовата защита, коментира Тодорова. Според нея все още не може да се говори за цена „на декар", защото това би засегнало всички производители.

Според Тодорова обаче трябва да се помисли и по модела, по който са изградени ракетните площадки. Когато са изграждани наличните ракетните площадки, климатът е бил един и това са били основните градобитни зони. Климатът обаче се променя и търпим последиците от чести градушки на места, където няма изградена противоградова защита.

Идеята е системата за противоградова защита в страната да се разраства и да покрива и тези зони, които все по-често биват засягани.

В настоящата програма за развитие на селските райони има мярка, в която има заделен бюджет за управление на риска и част от него е възможно да бъде използван за развитие на Агенцията.