Ще борим незаконната сеч с жандармерия. Това стана ясно по време на днешното заседание на Министерския съвет, където заместник-министърът на земеделието и храните Георги Костов представи пред кабинета презентация за състоянието на родните гори. Той обяви, че има споразумение между земеделското министерство и вътрешното ведомство за съвместна дейност и използване на жандармерията за справяне с незаконната сеч.

Припомняме, че темата стана доста актуална в последния месец, като в началото на март народните представители изготвиха и приеха тримесечен мораториум, забраняващ износа на необработена дървесина. С това те целят спечелване на време, докато изготвят законови промени, които да пресекат незаконната сеч. Браншът обаче скочи на протести, включително и днес, с оплаквания, че така ще се стигне до хиляди съкращения и десетки милиони левове загуби.

По думите на заместник-министър Костов ще се вземат основни мерки, като занапред няма да има възможност за повече от 20 декара освободена окончателно площ в горите. Той посочи, че се забранява издънковото възобновяване. Въвеждаме държавните горски предприятия да могат да изкупуват малки горски парцели, за да комасират дребните парцели, където граничат с държавната гора. Това ще се извършва планово и при взаимно желание на двете страни, обясни Костов.

По думите му другият проблем, който бил актуален, са нерегламентирани незаконни сечи, често пъти от малцинствата. Имаме споразумение между МЗХ и МВР за съвместна дейност и използването на жандармерията. Много се надявам, че споразумението ще започне да се изпълнява колкото може по-бързо, сподели Костов. Той посочи, че са предложили промяна в Наказателния кодекс, за да може наказанията да станат неизбежни за нарушителите.

Огромният проблем е, че наистина имаме рецидивисти с по 30-40 акта. Имаме и загуба на гори от неблагоприятни климатични явления, уточни заместник-министърът. Той все пак намери място и за  похвали  - например с това, че за последните три години страната е отделила 41 милиона лева за залесяване. За тази година предвидената с тази цел сума е 11 милиона лева, като кабинетът се надява да залеси 15 хиляди хектара - своеобразен рекорд за последните 10 години.