Доверие на потребителите през юли месец 2015 година остава приблизително на равнището си от април месец, като обаче очакванията за следващите 12 месеца са песимистични.

Общата оценка на потребителите за развитието на икономическата ситуация в страната през последните дванадесет месеца е по-малко негативна спрямо предходната анкета, в резултат на което балансовият показател се покачва с 1.9 пункта.

Според потребителите, живеещи в градовете, финансовото състояние на техните домакинства през последните дванадесет месеца се подобрява с 2.7 пункта, докато при потребителите в селата анкетата отчита спад от 8.2 пункта, сочат данните на Националната статистика.

Същата тенденция се наблюдава и по отношение на очакванията за следващите дванадесет месеца относно финансовото състояние на домакинствата както в градовете, така и в селата.

Потребителите продължават да са на мнение, че през последните дванадесет месеца има покачване на потребителските цени, но с по-слабо темпо, като инфлационните им очаквания се запазват и за следващите дванадесет месеца.

По отношение на безработицата преобладаващите предвиждания са, че ще има съкращаване на персонал през следващите дванадесет месеца, като според населението в селата то ще бъде с по-високо темпо.

През юли по-голямата част от потребителите продължават да оценяват икономическата ситуация в страната като неблагоприятна за спестяване, въпреки че техният относителен дял намалява в сравнение с предходното наблюдение.

Последната анкета отчита леко подобрение на общата оценка на настоящата ситуация да се правят разходи за покупка на предмети за дълготрайна употреба , като и намеренията на потребителите да извършват такива разходи през следващите дванадесет месеца са благоприятни.