Родните животновъди, които през последните дни изразяват недоволството си чрез масови протести и опити за блокади на автомагистрала „Тракия", ще получат субсидиите си на 70 % до края на година. Още в първите 15 дни на новата година ще им бъдат преведени и останалите пари.

Това обясни в кулоарите на парламента председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров.

Представители на асоциации в бранша подписаха в парламента многогодишно споразумение с министъра на финансите Петър Чобанов, министъра на земеделието Димитър Грегов и с председателя на земеделската парламентарна комисия Светла Бъчварова.

Мястото за подписване на споразумението не е случайно, тъй като именно в момента в пленарна зала се разглежда бюджета на страната ни за следващата 2014 година.

„Днес подписахме едно от най-важните споразумения в сектора на животновъдството", се похвали Зоров. Той обясни още, че с това споразумение се поема ангажимента субсидиите на животновъдите през следващата година да се изплатят в пълния им размер и да няма отново забавяния.

По същото време в Министерството на земеделието се провежда Консултативният съвет по животновъдство, чиито акцент са също въпросните субсидии. Пред сградата на МЗХ пък се провежда протест на хората от бранша.