Общо 706 857 ученици днес ще влязат в класните стаи на 2357 училища в цялата страна. От тези ученици 58 593 са първокласници. Покрай притесненията до последно повече присъствена или повече дистанционна ще бъде и тази учебна година от news.bg зададохме въпрос за ваксинацията сред учениците и децата на МЗ.

Над 13 000 ученици влизат в клас с поставена поне една доза ваксина става ясно от справка на Министерството на здравеопазването, направена по искане на News.bg. От предоставените данни, които са актуални към 13 септември, става ясно, че броят на децата на възраст 12-17 години с по една поставена доза е 9160. От тях 6329 са с две дози.

Броят на 18-годишните с една доза е 4229, а на тези със завършен ваксинационен цикъл е 4957. В същото време по данни на МОН около 30% от учителите са ваксинирани, а 20% са преболедували COVID-19.

На 15 септември: Търсят се 436 учители

На 15 септември: Търсят се 436 учители

Само 7 области стартират учебната година с достатъчно учители

По отношение на това на колко ваксини ще изтече срокът на годност през септември от МЗ уточняват, че в момента тази информация се обработва, като се събират данни от РЗИ за наличните ваксини с изтичащ срок на годност, в самите РЗИ, както и в лечебните заведения и при общопрактикуващите лекари на територията на съответните РЗИ.

От ведомството уточняват, че ваксинационният процес е динамичен, като освен това предстои и ЕМА да се произнесе относно удължаването срока на годност на ваксината на Pfizer, което би променило картината.

Освен това България разполага с достатъчни количества от четирите одобрени за приложение ваксини в ЕС.

Учебната година започва присъствено

Учебната година започва присъствено

Кацаров: Децата не са длъжни да плащат цената на това, че ние, възрастните, не искаме да се ваксинираме