Между 15-20% от завършващите всяка година кандидатстват в чуждестранни университети. Това заяви на пресконференция в БТА Николай Христанов -мениджър Висше образование в международния проект "Световно образование".

Преди влизането на България в ЕС този процент не е надхвърлял 5%, като важна тенденция от проекта отчитат 29% ръст на ранните кандидатури за прием в западни университети.

Най-предпочитаната образователна дестинация е Великобритания. Интересът към страната е висок и заради запазването на студентското кредитиране в условията на Брекзит.

Елитни университети на форума "Световно образование" във Варна

Елитни университети на форума "Световно образование" във Варна

20 висши учебни заведения се представиха

"Двете британски групи Оксфорд и Кеймбридж оглавиха световната ранглиста на най-добрите университети за 2018 г., като взеха първо и второ място преди основните им конкуренти Харвард, Принстън и Станфорд.

Към момента имаме обработени по седем кандидатури съответно за Оксфорд и за Кеймбридж", заяви Христанов. Преобладават специалностите Компютърни науки, Психология, Философия, Лингвистика и Икономика.

Международното изложение "Световно образование" ще представи над 30 от най-добрите британски университети, като най-засилено присъствие ще има Лондонската група именно поради повишения интерес от българските студенти.

20% ръст на интереса на българските студенти се отбелязва и към Холандия - поради големия брой специалности на английски език и решението на правителството таксата за първокурсници от ЕС да бъде намалена на половина - от 2060 евро на 1030 евро. Бизнес, Икономика, Дизайн, Програмиране и нетрадиционни програми като Спортен мениджмънт и Авиоинжинерство са сред топ специалностите за българи в страната.

Интересът на български студенти към университети в Германия и Австрия също се е повишил с над 30%. Това е причината на изложението да бъдат представени над 12 висши учебни заведения от двете държави.

Скандинавските страни също се нареждат сред предпочитанията на българите, отбелязват от "Световно образование". Поради популярността на датските университети предимно заради безплатното образование, правителството на Дания въведе нови условия за прием, квоти за чуждестранни студенти и завишени изисквания за владеене на английски език.

Там сред предпочитаните специалности там са "Туризъм", "Дизайн" и "Компютърни науки".

С консултантския проект "Кариерен навигатор" международният проект цели да насочи кандидат-студентите към правилните за тях специалности и университети.

"Опитът ни показва, че често учениците или се колебаят, или искат да учат специалности, които са се превърнали в мода, но не винаги съответстват на реалните им възможности и силните им страни", обясни Стефка Златева.

Международното изложение "Световно образование" ще се проведе в София, Варна, Пловдив и Бургас.