В анонимно писмо обвиняват в дискриминация ръководството на медицинския университет в Пловдив, съобщи БНТ. Писмо, разпратено до медиите, в което младежите се представят като студенти от Англия, се твърди, че им се налага да стоят прави или по земята заради недостатъчния брой места в аудиториите и университетските библиотеки. От висшето училище отричат тези твърдения.

В сигнала се говори за порочни практики и корупция. Заместник-ректорът на Медицинския университет в Пловдив проф. Мария Куклева обяви, че подозират, че писмото идва от студенти, които не са удовлетворени от своето представяне в университета.

МОН спря парите на Медицинския университет, там цари беззаконие, бясна Кунева

МОН спря парите на Медицинския университет, там цари беззаконие, бясна Кунева

Имаме нужда от оценка на модела на управление на висшите училища, смята тя

"Дипломите в България не се подаряват. Ежегодно имаме един значителен брой прекъснали чуждестранни студенти. Ето една от годините има 53-ма прекъснали студенти, друга 33-ма. Нормално е сред толкова много прекъснали да има такива, които изразяват и негативно отношение към университета", заяви тя.

От висшето училище не са съгласни, че учебната им база е амортизирина и няма достатъчно места в аудиториите. "Нашият аудиторен комплекс е сграда на годината. Всеки, който влезе в нашия аудиторен комплекс знае, че това са най-добрите аудитории в България", убедена е проф. Мария Куклева.

Андреас от Кипър е сред многото чуждестранни студенти в Пловдив. Твърди, че за пет години тук никога не се е чувствал дискриминиран. "Доволен съм. Може да учим. Има лекции, добри. Има упражнения".

Български студенти не са чули техни колеги да са недоволни от следването си и условията на обучение. "Не мога да кажа. Аз съм за втора година, нямам такива наблюдения. Не мога да преценя", заявява студент и твърди, че аудиториите са перфектно обзаведени.

Към момента в Пловдив се обучават студенти от над 40 страни. От ръководството на висшето училище отричат и твърдят, че няма да правят проверка, защото няма на кого да съобщят евентуалните резултати, тъй като сигналът е анонимен.