Асоциацията на езиковите центрове в България изразяват категоричното си несъгласие с последната заповед на министъра на здравеопазването от 27.10.2020 г., с която се забраняват "присъствените занятия в езикови центрове, образователни центрове, занимални и други, организирани от юридически и физически лица."

Това заявяват от Асоциацията в отворено писмо до медии.

Те подчертават, че досега сa спазвали стриктно всички предписания и противоепидемични мерки, разписани от здравното министерство - в класните ни стаи децата са по едно на чин, на отстояние от 1,5 м, през определен период се извършва дезинфекция на стаи и коридори, влизането и излизането в класните стаи става без децата да се засичат и т.н. От Асоциация отбелязват, че при проверките на РЗИ са били 100% изрядни.

По повод изразено притеснение от министъра на здравеопазването, че в езиковите центрове има смесване на деца от различни училища и класове, което представлява потенциална опасност за разнасяне на вируса към държавните училища, от Асоциацията заявяват, че със стриктното спазването на мерките в класните стаи осигуряват липсата на условия за предаване на вируса. В допълнение поясняват, че в частните езикови центрове няма събиране на деца в междучасията, каквото е обичайно за държавните училища.

Собственици на школи и занимални ще спрат да плащат осигуровки и данъци, ако ги затворят

Собственици на школи и занимални ще спрат да плащат осигуровки и данъци, ако ги затворят

Дистанционната форма не е решение в дългосрочен план

От Асоциацията на езиковите центрове в България подчертават, че остават с усещането, че началото на кризата има неглижиране на проблемите на неформалното образование, които по думите им не са по-различни от тези туристическия сектор или ресторантьорския бизнес.

Не бяхме включени в нито една от мерките за финансова и друга помощ, нещо повече, в заповедта на министъра на здравеопазването от 31.08.2020 г. ни бяха наложени рестрикции по отношение на присъственото обучение, които можем спокойно да определим като дискриминационни с оглед позволеното присъствено обучение в държавните и общински училища, пишат още в позицията си.

По този повод от Асоциацията на езиковите центрове в България са изпратили писмо до министъра на здравеопазването с молба за разговор и за промяна на заповедта по отношение на езиковите центрове, както и за подпомагане на неформалното образование, което е част от българския бизнес. Отговор обаче нямали и досега.

Бихме искали да попитаме - кому пречи частното образование? Защо трябва да бъде унищожен бизнес, който доказано е от ключова необходимост за академичната или професионална кариера на хиляди млади хора в България всяка година, питат от Асоциацията.

Те недоумяват с какво частните образователни институции са по-опасни от ресторанти, сладкарници и барове, с какво са по-различни от образователните институции в сферата на държавното образование.