Няма учебници на български език за българчетата в Сърбия. За това сигнализира Антон Тончев - директор на гимназията от общ тип в Босилеград, Сърбия. Той дойде да търси съдействието от депутатите в комисията по въпросите на българите в чужбина. 

Пред News.bg Тончев разказа, че българското малцинство в Сърбия още през 1959 година се е разделило с възможността в гимназията да се учи на български, а през 1987 г. и основното училище е преминало само на сръбска реч и писменост

От две години по моя инициатива въведохме българска паралелка за 9 клас, сега и 10 клас, разказа Тончев. Родителите обаче не искат да записват децата си, защото учебниците са на сръбски - това затруднява учителите, децата, а и родителите, които искат да помагат с уроците. 

Миналата година почнахме да търсим правата си, да настояваме за превод - за 15 учебника се преборихме, сега минават проверките на лекторите, като се надяваме до месец да излязат от сръбската държавна печатница, похвали се директорът на гимназията в Босилеград. 

Проблемът обаче остава - превод на учебниците имало за началните класове, но за десетокласниците се отлагало. Аз съм противник на това, категоричен е директорът. По думите му българското малцинство там се пробвало от години да реши тези проблеми по един културен и достоен начин.

Депутатите от комисията пък ще мислят начини, с които да помогнат.