Един от най-сериозните проблеми пред обучението по право се оказва количеството завършващи юристи.

Това стана ясно от отговора на Христо Христев, преподавател по наказателно право в СУ „Св. Климент Охридски" на въпроса на News.bg за коментарите на бизнеса, че у нас масово се завършва право, без пазарът на труда да има реална нужда от такива кадри.

В последните 5 години, по думите му, средно годишно висше образование право в родните ВУЗ-ове завършват между 1900-2000 души. Или от 2010 до 2015 година сме обучили около 10 000 юристи. Прогнозна цифра на практикуващите юристи в различните правни области сега са около 35 000.

Бъдещите юристи не искат да зубрят
Още...

Това е стряскаща цифра, според Христев. Това не е нещо, което може да бъде регулирано с наредба, поясни той. Личното му мнение е, че МП заедно с МОН и МФ трябва да подложи на сериозен анализ броя на държавна поръчка по право. В момента държавата плаща обучението по специалността на 1400 - 1600 студенти годишно. Трябва да се направи сериозен анализ за обективните нужди на професията.

Правосъдният министър Христо Иванов успокои, че не всички завършилите право стават юристи. Някои от студентите по специалността избирали друга професия за реализацията си. Ролята на държавата е да гарантира високото качество на образованието, убеден е той. Годишно министърът подписвал 2000 удостоверения на завършили юристи.

По-малко от 1% от завършилите се провалят, както стана ясно от коментара на Иванов. Той обаче се закани да завиши качеството на изхода.

Христо Иванов е амбициран да се увеличи процентът на „провалилите се" , за да сме сигурни, че тези, които ще държат в ръцете си човешки съдби са добре проверени на входа на  професията".
По мнението му държавата все пак трябва да реши дали ще произвежда безработни юристи.