Няма задължителна маска. Детето може да бъде на училище и градина с шлем, което е по-хигиенично от гледна точка на бактерии. Шлемът е по-хигиеничен, дали предпазва е друга тема. Шлемът може да се носи в коридора, тоалетните, до столовата.

Това заяви пред БНТ д-р Георги Миндов председател на Софийската колегия на общопрактикуващи лекари. 

Проф. Кантарджиев: Няма научна статия против носенето на маски

Проф. Кантарджиев: Няма научна статия против носенето на маски

Ако детето има сополи да си стои вкъщи, съветва той

Припомняме, от синдикат "Образование" изразиха недоумение за това, че учители и директори са призвани да глобяват ученици, които не носят маски.

В студиото бе и д-р Ирина Гайтаневска - началник на отдел "Епидемиология и контрол на заразните болести" в РЗИ-София Контрол има, каза Гайтаневска

Трябва да се работи с децата и с родителите за ограничаване на разпространението на коронавируса, каза д-р Миндов.

При установяване на зараза детето трябва да бъде изолирано и да бъдат извикани родителите му, които да го вземат. Според двамата, случаите на коронавирус са привнесени в училищата.

Не е необходимо масово изследване. Ще видим как ще се развият в следващите дни нещата. Ежедневно общуваме с детските градини, ще анализираме ситуацията, обясни д-р Гайтаневска.

Смесени групи не са разрешени, не е препоръчително, каза тя.

До 15 октомври се отразява профилактичния преглед на децата. В картона се отразят всички имунизации до момента. Когато трябва да се води детето за преглед, родителят да пита личния лекар кога има "зелен коридор" и се водят само здрави деца, препоръча председателят на столичните лични лекари.

За дистанционно обучение е нужно решение на ЛКК, не на личния лекар. Само комисия може да реши дали детето да мине на дистанционно обучение, издава се епикриза.

Учителите с положителни тестове за COVID-19 са заразени преди началото на учебната година. Това е съвпадение и не мисля, че има някакъв бум сред преподавателите, заяви д-р Георги Миндов.

"Мерките се спазват според указанията на здравните власти. Учителите са започнали да посещават училище от 1 септември и са контактували повече с колегите си, а не с ученици. Не можем да смятаме, че има епидемичният процес има връзка с децата", добави д-р Миндов.

Има ежедневен контрол, заяви д-р Гайтаневска. "Броят на случаите не е толкова много за територията на град София. Можем да кажем на базата на наблюденията ни от изтеклата седмица, че това са внесени случаи. Не можем да говорим на този етап за разпространение вътре в самите училища или класове", допълни д-р Гайтаневска.