Допълнително обучение по български език за децата на бежанци, които са записани в детските градини и училищата у нас. 

Това предвижда проект на Наредба за условията и реда за приемане и обучение на лицата, търсещи или получили международна закрила, която МОН предоставя за обществено обсъждане на сайта си. Документът е съгласуван с Държавната агенция за бежанците, Върховния комисариат на бежанците към ООН и неправителствени организации. 

От МОН съобщават и че са изготвили държавен образователен стандарт за изучаване на книжовния български език от деца, чийто майчин език не е българският. Сред тях са и децата на търсещите закрила.

Учениците ще посещават часове извън училищния план по време на учебните занятия и/или през лятната ваканция в зависимост от потребностите им. Обучението в училищата ще се провежда по учебни програми, разработени за български като чужд език.

Българските училищата ще могат да приемат желаещите да учат чужденци през цялата година, но не по-късно от 30 дни преди края на втория учебен срок.

Директорите ще трябва да определят комисии от педагози за провеждане на събеседване и насочване на децата към подготвителна група или определен клас.

При записването децата ще посочват ниво на владеене на български език, както и на други европейски езици. Ще трябва да запишат завършения в родината си етап или степен на образование, профила или професията си.

Ако записаните между V и X клас в българските училища не могат да предоставят документ за завършен предходен клас, ще имат възможност да валидират придобитите знания. Пълнолетните чужденци, които искат да се запишат в българско училище, ще бъдат насочвани към професионално образование.

Целта е чрез образователна интеграция да не се допусне тяхното социално изключване и радикализация.

Новата наредба предвижда образователната услуга да се осъществява в задочна, индивидуална, самостоятелна и вечерна форма.

Дейностите по приема ще се организират от координиращ екип към детските градини и училищата.

Наредбата може да видите на сайта на МОН.