Въвеждането на доброволни тестове за наркотици в училище със съгласието на родител или попечител предлага ГЕРБ в програмата си, свързана с развитието на образованието. Това е част от мерките за интегриран подход в сферата на образованието. Мярката обяви заместник-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов по време на кръгла маса на тема: "Качествено образование за икономически растеж и за по-високи доходи", организирана от Сдружение "Граждани за европейско развитие за България" с подкрепата на фондация "Ханс Зайдел".

Цветанов се обърна към присъстващите учители, директори, представители на неправителствения сектор в качеството си не на политик, а на родител. Той изказа притесненията си, свързани с основните проблеми - нарастващата агресия сред младите хора, както и спадът във възрастта на пристрастеност към наркотиците.

Според него е възможен цялостен интегриран подход в сектора на образованието, за да бъдат информирани родителите. За Цветанов основен проблем представлява фактът, че родителите са скъсали връзката с проблемите на своите деца. Той определи като недопустимо нехаенето на родителите, които гледат как децата им отиват в определени молове, за да пушат наргиле.

Цветан Цветанов бе категоричен, че родителите нямат контрол и в дискотеките за най-малките до 22.00 часа. "Точно тук е сериозният проблем", фокусира вниманието той. По думите му, за да бъде реализирано израстването, инвестирането в образованието, трябва преди всичко да говорим за това как да бъдат предпазени децата.

Неграмотността и агресията сред младите приоритетни проблеми за ГЕРБ

Неграмотността и агресията сред младите приоритетни проблеми за ГЕРБ

Необходими са мерки за привличане на децата в училище

Предстои утре ГЕРБ да представи приоритетите си по темата сигурност и обществен ред, където сериозен фокус е поставен именно в превенцията и диалога.

"Вие сте хората, които можете да дадете добрите идеи", обърна се Цветанов към участниците в кръглата маса.

Заместник-председателят на ПП ГЕРБ обърна внимание и на проблема с ромските деца. По данни на Световната банка до 2020 г. ромите, които действително трябва да участват в пазара на труда са между 17% и 20%. Затова един от акцентите в управленската програма на ГЕРБ е стимулиране на тридетния модел, за да можем да използваме думичката "принуда за образованието на децата", отсече Цветанов,

Според него трябва и местната власт да бъде активирана, особено по отношение дейността на местните комисии за превенция на трафика на хора.