Националният инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система организират протест на 10 септември на ул. "Московка 33", пред сградата на Столична община, съобщи председателят Васил Николов.

От комитета настояват за построяване на нови детски градини и училища в Столична община, както и за кадрови промени в Дирекция "Образование".

Организаторите обявиха и конкретните искания, които имат към Столична община:

  1. Незабавно създаване на работна група за построяване на нови детски градини и училища, средствата, за които да бъдат заложени в бюджета за следващата година.
  2. Пълно автоматизиране на системата за кандидатстване в детските градини и приема за първи клас.
  3. Столична община да предостави ваучери на неприетите деца, с които да бъдат обезщетени за това, че не са приети в съответната детска градина.
  4. Да бъдат опуснати средства за помощник-учител заради големия брой на децата в групите.
  5. Отстраняване от работа на директора на Дирекция "Образование" Мария Минчева и главният експерт към дирекцията Ирена Николова.

"От Столична община ни убеждават, че недостигът в детските градини е минимален", заяви Николов. Според думите му дирекция "Образование" осъществява минимален контрол, а положението е нетърпимо, тъй като директорите знаят, че никой не ги контролира.

Граждани искат още наказания на директори на детски градини

Граждани искат още наказания на директори на детски градини

Инициативен комитет против двойните стандарти

Председателят на комитета заяви още, че е много важно да се съобрази растежа на Столична община, с това, което се строи като образователна инфраструктура. Според него е много опасно за здравето на децата да бъдат 40 броя в една група.

"Голям проблем има в кв. "Младост" и кв. "Овча купел". категорична е Йоана Любенова, отговорник на групата за документална комуникация с институциите и гражданите.

Николов допълни, че другото направление, в което трябва да се вземат спешни мерки, е преминаването на едносменен режим в училищата.

News.bg припомня, че в самото начало на пресконференцията на гражданското движение от МОН разпространиха информацията, че с промяна в наредба 10 се отменя крайният срок за въвеждане във всички училища в страната на едносменен режим. Причината е липса на условия.

МОН отмени срока за преминаване на едносменен режим в училищата

МОН отмени срока за преминаване на едносменен режим в училищата

Всяка община трябва да направи план до края на годината

"Нашата цел е да защитим правата на родителите и всички да имат публичност на информацията" , отбеляза отговорникът на групата за обработка на информация Мила Паликарска.

Председателят на комитета припомни, че разполагат с конкретни документи, предоставени от детските градини за извършените нарушения. Той допълни още, че от Столична община са отказали многократно достъп до информация и в момента са заведени дела за това.

Николов твърди, че като оправдание за нарушенията се използва вкараният термин "надпланов прием".

Според него е недопустимо да се приемат деца с диагнози, извън списъка, който е регламентиран.

"Ние не пледираме за отрицание към всичко, което се случва, а искаме общи дискусии с участието на гражданите, за да се намерят най-добрите решения.", допълни председателя.

Николов е категоричен, че масово във всички сектори се случва нищоправене и проблемът става все по-сериозен.

Във връзка с поставен въпрос за агресията в детските градини и училищата, Мила Паликарска, заяви, че трябва да поемане на отговорност за случаите на агресия. Според нея трябва да се работи по темата за психологически тестове на учителите при наемане на работа

Инициативен комитет  иска оставки заради нередностите в детските градини

Инициативен комитет иска оставки заради нередностите в детските градини

4000 деца са записани неправомерно, алармира той преди месеци

"През последните дни сме шокирани от няколко случаи. Някои от възпитателите, които бяха отстранени заради агресия се готвят да бъдат върнати на работа", допълни Николов.