От Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" са обезпокоени от спирането на конкурсите за директори в държавните и общинските училища, съобщиха от синдиката.

Писмото им е ден след като от ВАС временно спряха директорските конкурси.

Тази наредба беше направена без участието на социалните партньори и без съобразяване с техните предложения, изтъкват от синдиката и припомнят, че са предложили на екипа на министър Николай Денков участие на представителните синдикати и работодателски организации в директорските комисии. Игнорирането на синдикатите от процеса стимулира партийните намеси в този важен за партиите пост, подчертават в писмото си синдикатите.

"Участието на Обществения съвет, не само не гарантира прозрачност, но и повишава възможностите за некомпетентни партийни намеси, защото неговите представители нямат никакъв педагогически ценз и опит. Синдикатът предложи да няма участие на представителите на Обществения съвет", пишат те.

ВАС спря конкурсите за директори на училища докато не се изяснят съдебните спорове

ВАС спря конкурсите за директори на училища докато не се изяснят съдебните спорове

Целта е да се защитят оспорващите избора

От синдиката подчертават, че са предлагали сред изискванията към директорската длъжност, да има и за образователен ценз в областта "Управление на образованието".

"Задължително кандидатите трябва имат и управленски стаж от пет до десет години - като заместник-директор, съветник на директора, ръководител на направлението ИКТ и други управленски длъжности. Мандатността в тази длъжност, макар и в неограничен цикъл, би повлияла положително", се казва в писмото.

С 10 млн. лв. модернизират професионални училища

С 10 млн. лв. модернизират професионални училища

Парите са за ремонти и за санитарни помещения за ученици и учители с увреждания

"Въпреки всички предложения от КТ "Подкрепа", Наредба 16 беше обнародвана без тях, но с политическо решение на МОН, а резултатът беше очакван".

В сегашната ситуация МОН би могъл да отмени компрометираната наредба, да отмени обявените конкурси, като потърси административна и дисциплинарна отговорност на длъжностните лица, изработили скандалната наредба.

Своевременно следва да се изработи нова наредба с експертизата на представителните синдикати и работодателски организации, с гарантирано участие на техните представители в въпросните комисии.

Освен това трябва да се гарантира работата на образователните институции в периода до обвяване на нови конкурси, с временни директори, защото много от директорите са с прекратени трудови правоотношения или в предизвестия.

Ако това не се случи огромна е опасността ВАС окончателно да отмени наредбата и евентуалните спечелили конкурсите да бъдат компрометирани.