Българската академия на науките (БАН) създава ново научно звено като част от процеса по частично отделяне на дейността, активите и пасивите на сегашния Национален институт по метеорология и хидрология (НИМХ), пише БНР.

Новото звено на БАН ще носи името "Институт за изследване на атмосферата, климата и водите" (ИИАКВ).

Очаква се новият институт да започне работа от 1 януари 2019 година.

Отново от началото на новата година Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) ще започне работа, но вече като част от Министерството на образованието и науката.

Вълчев: БАН търси конфронтация с държавата

Вълчев: БАН търси конфронтация с държавата

Има синдром БАН да се държи като частна организация

Учените, специалистите и членовете на научно-помощния персонал на НИМХ трябва да подадат заявление, ако искат да останат в БАН и да работят в новото научно звено. Срокът за подаване на заявленията е 20 ноември, информира "Фокус".

Припомняме, от БАН заявиха, че тези, които решат да останат в новото звено на БАН, ще запазят научните си степени и академични длъжности, както и проектите си и условията за работа, в това число и ползваната научна инфраструктура.

От 31 октомври от Управителния съвет на БАН е обявен конкурс за директор на Института за изследване на атмосферата, климата и водите при БАН със срок за подаване на документи до 30 ноември.

От БАН се оттеглиха от споразумението с НИМХ

От БАН се оттеглиха от споразумението с НИМХ

Текстове от проектобюджет 2019 са противоконституционни