Образователната комисия в Народното събрание взе скандално решение в ущърб на децата със специални образователни потребности, оплакаха се от БСП.

На изнесено заседание на Комисията по образование и наука в Народното събрание в Костенец беше отхвърлено предложението за запазване и модернизиране на досегашните помощни училища, разкриха от партията.

„Червените" са подкрепили предложението на асоциацията на помощните училища, но текстът е бил отхвърлен. Така реално помощните училища ще престанат да съществуват, смятат от лявата партия.

Основната промяна, която бе предложена, бе свързана със запазването на възможността за децата със специални образователни потребности, които не могат да се интегрират в общообразователното училище, да учат при необходимите специални условия чрез запазване и модернизиране на досегашните помощни училища.

Според депутатите от левицата модернизирането на тези училища може да даде истинска възможност за децата със специални образователни потребности да се развиват според възможностите си при по-специални грижи.

Социалистите са категорични, че родителите и децата трябва да имат възможност за избор.