Много е важно не само количествено да подсигурим образователната системата, но и да се мотивират най-добрите ученици да се включат в педагогическото образование и професия. Toва заяви просветният министър Красимир Вълчев по време на участието му в ресорната образователна комисия.

За тази цел от МОН подготвят допълнителни стипендии за най-добре представилите се зрелостници на матурите с цел да се включат в педагогически направления за придобиване на педагогически профил. Освен това Вълчев поясни, че програмата "Млад учител" има за цел включване на младите хора в педагогическа професия и квалификации.

Тя има 3 модула, като първият е за учители, които да се осигурят по най-бързия начин там, където има голям дефицит по математика, физика и химия.

Вълчев притеснен, че кризата с недостига на учители се задълбочава

Вълчев притеснен, че кризата с недостига на учители се задълбочава

По думите му ежегодно трябва да постъпват два пъти повече учители

Вторият модул е за придобиване на допълнителна педагогическа квалификация и придобиване на квалификация по специална педагогика.

Третият и последен модул е за подготовка и мовитиране на учители да преподават в най-трудните училища, обясни Вълчев, който не разполага с данни колко млади хора са кандидатствали по програмата.

По отношение преразглеждането на учебните програми Вълчев заяви, че има проблем с математиката и резултатите от този предмет, който е най-вече в прогимназиален етап. Най-добрият анализ може да бъде направен въз основа на мнения на учителите.

Програмите за 5-7 клас са амбициозни, но тепърва трябва да бъде направена експертна група, която да облекчи учебните програми в прогимназиален етап по математика, подчерта образователният министър.

Повече пари за учителите в проблемните училища обеща Вълчев

Повече пари за учителите в проблемните училища обеща Вълчев

Те ще получават допълнително заплащане от 300 лв.