Специалността "Право" да се изучава единствено в редовна форма на обучение, предвижда една от промените в подготвената от МП нова Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността "Право" и професионална квалификация "юрист".

Тя е качена за обществено обсъждане на сайта на Министерството на правосъдието и в портала strategy.bg.

Изискването за редовно обучение но право без алтернатива е заради констатираната значително по-слаба подготовка на завършилите специалността в задочна форма.

Предвидено е и въвеждането на специализирани магистърски програми в специалност "Право" след завършване на основната програма. Мярката е насочена към профилирането и по-тясната специализация на юристите, свързано с основните тенденции на развитие на висшето образование и юридическата професия в Европа.

Текстовете са предложени от работна група, създадена от министъра на правосъдието, която е изготвила анализ на юридическото образование у нас. Проучването констатира морално остарял модел, неоправдано завишен прием на студенти и липса на адекватна подготовка по Право на Европейския съюз и Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи (ЕКПЧ).

Като основна мярка за преодоляване на проблемите в качеството на юридическото образование ще се въведе изчерпателен единен ред на държавния изпит, който би трябвало да гарантира, че завършването на специалност "Право" е на базата на единни критерии, съответстващи на най-добрите постижения в юридическото образование.

Предвижда се увеличаване хорариума на дисциплините "Международно публично право" и "Право на Европейския съюз", които се избягват от студентите при избора им на модули, които не са задължителни. Ще бъде въведена и нова задължителна дисциплина "Основни права и свободи", която обхваща вътрешноправната, европейската и международната уредба на правата на човека и различните механизми за тяхната защита.

Дисциплината следва да позволи формирането на задълбочено и практически насочено познание относно правата на човека като фундаментален елемент на правовата държава, законността и демократичното правораздаване.

Бъдещите прависти ще изучават задължително "Организация на съдебната система и правозащитните институции", която включва въпросите на устройството и организацията на съдебната власт, адвокатурата, юридическата етика.

В рамките на общата програма на обучение по право ще се въведе и специализирано обучение по чужд език на две нива - за начинаещи и за напреднали, като то ще продължава няколко години.