Министерството на образованието е започнало проверки в някои регионални управления на образованието. Това заяви ресорният служебен министър Николай Денков пред Bulgaria ON AIR.

Той бе категоричен, че има политизация на системата - виждала се една йерархична структура, в която от горе надолу се спускат партийни назначения, и това трябвало да бъде пресечено.

"Началниците на регионалните структури ходят по партийни сбирки, които не са част от образователната ни система. Това някои хора го бяха приели за напълно приемливо", отбеляза министърът.

Образователният министър против партийната дейност в образованието

Образователният министър против партийната дейност в образованието

Висшето образование е освободено от политически доктрини

По отношение на това дали се предвиждат рокади в образователната системата, Денков заяви, че засега в сектора могат да бъдат спокойни.

Министърът коментира и проблемите във висшето образование у нас.

Той посочи, че има намаление на студентите с около 1/4 през последните 5 години. В икономиката то е над 3 пъти, а в администрацията - 4 пъти. По негови думи това е в резултат на стратегически решения.

Според Денков един от проблемите във висшето образование е липсата на кандидати в някои много важни специалности. В тази връзка той предложи да се сключват договори между работодатели и бъдещи специалисти, да се дадат стипендии на деца с добър успех и те да отидат в тези компании.

"Идеята, че много лесно се завършва висше в България, не е вярна. Завършват около 50% от приетите студенти. Нашите преподавателите не са се примирили, че всички трябва да завършат", изтъкна Денков.

Той посочи, че МОН трябва да реши три проблема - да се открие висше училище в Северозападния регион, в София да се извърши окрупняване и общо да се повиши качеството.

Относно новата програма "Отново заедно", която предвижда около 30 000 ученици да отидат безплатно на почивка, Денков поясни, че могат да участват всички държавни училища. Кандидатстването вече е започнало и в началото на юли се очакват първите документи.