От следващата учебна година училищата ще могат да кандидатстват за статут на „иновативни” или „национални”. Това стана ясно по време на пресконференция, на която бе представен проектът на държавен образователен стандарт за институциите в системата на предучилищното и училищното образование.

Обозначението „национални” ще може да бъде добавяно в наименованието на училището, а „иновативните” ще трябва да разработят проект, с който да кандидатстват за финансиране.

На практика за статута на „иновативни” и „национални” ще могат да кандидатстват всички съществуващи специализирани, специални, частни и духовни школа.

Статут на „национални” ще бъде получаван според два критерия. Единият от тях предвижда възлагане на „национално отговорна задача” от страна на просветния министър. Тази задача е с изключително трайно значение за обществено-икономическия живот в поне 15 области на страната. Другият критерий е географският обхват, тоест в училището да се обучават повече от 20 ученици от други съседни области.

Училищата по изкуствата и някои национални училища по спорт ще запазят статута си на национални. Други, които са обявени за такива, ще трябва да се разделят с наименованието си, в случай, че не отговарят на новите критерии.

Този стандарт ще може да сработи още в началото на тази учебна година – 2016-2017-та.

МОН пенсионира 153 училищни директори, 32 от тях в София

МОН пенсионира 153 училищни директори, 32 от тях в София

Системата има нужда от обновяване и освежаване, смятат от МОН

Министерство на образованието очаква статутът „иновативни” да разчупи системата. Очаква се да даде път на иновативните форми на обучение, свързани с въвеждане на нови методи на обучение, технологиите и дори обучения, свързани с определени феномени, каквото съществувало във Финландия. От иновтивния проект могат да бъдат обхванати деца от една паралелка, например.

Според заместник-министъра на образованието Деян Стаматов една паралелка може да даде „тона за песен” на цялото училище.
За да сработят, иновациите ще бъдат оценявани всяка година от комисия, сформирана към министъра на образованието и науката. Тя ще се състои от хора, пряко свързани с иновациите. Така например и в сега предвидените изисквания в образователния план с иновации, учениците могат да учат по-дълго и да имат до 38 учебни седмици, а до 30% от учебното съдържание ще може да бъде преструктурирано.

Кандидатстването с проекти ще става до 31-ви януари, а одобрените от комисията по иновациите към просветния министър проекти, ще бъдат оценени до 31-ви март.

Стаматов обяви, че се очаква именно от тези училища със статут на национални и тези, в които има проект за иновации, да дадат път на новите идеи и да са важните двигатели за образователната ни система.

„От 1-ви август се получава промяна в наименованието на всяко едно от училищата, но това не води до съкращаване, не води до спиране на трудовите договори, а в трудовите договори се замества сегашното наименование с новото наименование. В момента има изключително много въпроси от страната – дали смяната на името ще доведе до прекратяване на трудови договори. Не това не води до прекратяване, а само до промяна на имената”, обясни в тази връзка заместник-министър Стаматов.

Обмисля се и вариант за финансирането на иновативните проекти посредством обособяването на национална програма.

Министерство на образованието дава възможност и на детските градини в страната, подобно на училищата, да получат статут на „защитени” и „средищни”, стана ясно още на брифинга.

Това е предвидено да става с акт на Министерски съвет до 1 ноември. В момента МОН подготвят актовете с реда и условията, по които могат да кандидатстват.

Заместник-министър Деян Стаматов заяви, че за първи път въвеждат термина „защитена детска градина”, което „води след себе си много стабилна промяна за тях”.

Промяната се налага във връзка с гарантирането на достъпа на децата до задължително предучилищно образование. Така в най-отдалечените райони на страната, в граничните полупланински райони, където съществуват филиали на детски градини, те ще бъдат защитени, ако най-близкият филиал е на голямо разстояние.

Средищните детски градини ще осигуряват целодневна организация, която така или иначе е осигурена на учебния процес, като ще се финансира и осигуряването на задължителен придружител, който да води детето до средищната детската градина. В страната в момента има около 2000 детски градини, които са държавни, общински и частни.

Предстои частните училища и детски градини да се пререгистрират в рамките на една година по облекчен режим по търговския закон, закона за кооперациите или на сдруженията с нестопанска цел и да подадат заявление за новата си регистрация.

Регламентирането на дейностите в Природо-математическите гимназии ще става по силата на друг регулативен стандарт за организацията на дейностите в училищното образование с прием от пети клас.

Освен това бе представен и още един стандарт, свързан с информацията и документите в системата. Той е насочен към директорите и влиза в сила от учебната 2015-2016 г.

Тук новото е създаването и воденето на национална електронна система за предучилищното и училищното образование, включваща електронни модули и регистри. Предвижда се всеки ученик да притежава електронно досие – лични образователни дела на учениците и регистър на завършилите основно и средно образование.

Той опроверга и твърденията, че за Националния учителски събор, който ще се проведе в средата на месец юни, ще бъдат похарчени над 100 000 лева. Диян Стаматов заяви, че парите са до тази сума и са предвидени за наем на зала „Армеец", озвучаване на събитието и покани. Не са отделени средства за нощувки и командировки.