Рейтинговата система на ВУЗ-овете у нас сочи, че Софийският университет отново е на първо място сред всички университети. В оценката са взети предвид 48 индикатора, каза на пресконференция в МОН Георги Стойчев, който заедно с образователния министър Николай Денков представи Рейтинговата система за висшето образование за 2021 г.

СУ оглавява 23 от 52 класации, ТУ-София е първи в 6 професионални направления, МУ-София - първи в четири от 5, ВХТИ - в 3, Американският, Аграрният и Тракийският университет оглавяват две класации.

Няма монопол и няма един университет, който да е най-добър във всичко. Университетите могат да бъдат разделени на три основни групи - важно е какво учиш, а не къде. Когато си избрал да учиш дадена специалност, дали я учиш в София, Пловдив или друг град - почти няма ефект. Типичен пример е професионално направление "Медицина", точките са над 70, а разликата между първия и предпоследния университет е 5 точки -  съвсем малка, поясни Стойчев.

ВУЗ-овете да накарат студентите да четат всеки ден

ВУЗ-овете да накарат студентите да четат всеки ден

Това е знакът за качествено висше образование според просветния министър

Може да се отбележи, че висшите училища са като близнаци - за всички около 5 - 5.5% висши училища по Медицина имат голям дял студенти, а безработицата при завършилите клони към 0 при всички, добавиха от консорциума, провел изследването. Над 90% се реализират на позиции, доходите и разликите са в десетки лева, а не са големи. Не е важно дали ще учите в Плевен, София или Пловдив, категоричен е Стойчев. Това се забелязва и в педагогическите направления, "Стоматология", "Здравни грижи".

Разлика обаче при други специалности има за това как се учи и в начина на преподаване. Така например при "Информатика" има разлика в точките - последният университет има 33 точки, има разлика в безработицата в пъти, в университета в края на класацията - над 5%. При реализацията на висшето образование разликата е между 75-50%, доходите също имат разлика два пъти. Много важно е кандидат-студентите да изберат правилното училище, съветват специалистите.

Софийският университет е класиран на 601 място от 1 115 световни университета

Софийският университет е класиран на 601 място от 1 115 световни университета

Рейтингът оценява постиженията на университетите

В направление "Икономика" водещи са СУ, Американският, УНСС. Първият има над 600 студенти, вторият - 100, третият - над 10 000. Важен е изборът на специалност - "Транспорт", "Корабоплаване" и "Авиация" са с повече приложения.

Най-често срещаните професии сред завършилите "Информатика" - половината от тях се реализират като специалисти по информационни технологии, повече от две трети от тях се реализират, завършилите СУ се реализират два пъти повече в тази специалност.

Най-често срещаната професия сред завършилите е "преподавател".

От миналата година в рейтинговата система има пълен списък на съвместните програми на ВУЗ с университетите в чужбина, при които се получава двойна диплома от България и друга държава.

Повече лекари и учители, отколкото икономисти и политолози излизат от ВУЗ-овете

Повече лекари и учители, отколкото икономисти и политолози излизат от ВУЗ-овете

Софийски университет остава с най-висок рейтинг в професионалните направления