България има амбицията да се превърне в регионален център на УНИЦЕФ. Това заяви президентът Румен Радев на среща на "Дондуков" 2 с представителя на УНИЦЕФ за страната ни Мария Хесус Конде по повод Световния ден на детето - 20 ноември, обявен от ООН през 1954 г.

Световният ден на детето

Световният ден на детето

Световният ден на детето се чества от 20 ноември 1954 година

Страната ни иска да сподели своя опит за защита на правата на децата с държавите от Централна и Източна Европа, обясни президентът. По време на разговора беше подчертан постигнатият напредък по отношение на процеса по деинституционализация на социалните услуги за деца, лишени от родителска грижа - за мерките за защита на правата на децата през изминалите десет години.

Създават Национална програма за закрила на детето до края на 2017 г.

Създават Национална програма за закрила на детето до края на 2017 г.

Националната телефонна линия за деца 116 111 ще се вписва и в учебниците

Мария Хесус Конде представи новата Програма за партньорство между УНИЦЕФ и Правителството на Република България. Тя заяви, че през месец януари 2018 г. ще бъде одобрен план за действие за изпълнение на Програмата.

Информационните технологии и интернет общуването са част от съвременния процес на социализация на децата. Това изисква и адекватно законодателство и ефективно наказателно преследване на хората, които използват интернет за извършването на престъпления срещу деца и младежи, категорични бяха Радев и Конде.

Почти 90% от децата в институциите са изведени

Почти 90% от децата в институциите са изведени

"Човешките права и децата" е форум, съпътстващ европредседателството ни

Дигитализацията е една от важните теми на предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС и тази тема ще бъде във фокуса на сътрудничеството на страната и УНИЦЕФ, подчерта държавният глава.

Над 17 хил. деца обратно в образователната система

Над 17 хил. деца обратно в образователната система

Съществува възможност за санкции при натрупване на пет и повече неизвинени отсъствия да се спират семейните помощи

Президентската институция подкрепя действията на УНИЦЕФ за създаване на комплексен подход за справяне с проявите на агресия в училище. В него ще участват както родителите и учителите, така и самите ученици, обясни Радев.

Агресията на децата - проблем на възрастните

Агресията на децата - проблем на възрастните

Децата не получават в училище умения как реално да общуват, как да се изразяват, да развиват емпатия

Според Мария Хесус Конде социалните проблеми в едно общество неизбежно се отразяват върху поведението на децата. Това налага общи усилия от цялата образователна общност - институции, родители и ученици, както и неправителствените организации.