Учените са хората, с чиято помощ можем да тръгнем по правилния път. Това заяви президентът Румен Радев пред учени от БАН. Той им благодари за помощта в началото на пандемията. Именно те са дали надежда на лекарите, че заразата може да бъде контролирана. Президентът сподели, че е горд като българин, след като е видял как се развива наука на световно ниво.

Кризата показа, че трябва да имаме учени на високо ниво, изтъкна държавният глава. Разгадаването на тайните на най-малките частици води до разгадаване на тайните на големия свят. Няма място за малки мечти, заяви Радев. Който владее нанотехнологиите, владее все повече и големия свят, убеден е той и настоя за дебат на къде да върви българската наука. Огромният проблем пред нас остават онкологичните заболявания, притеснен е още президентът, който е убеден, че правилният път включва и превенцията на тези заболявания.

В Зеления пакт той вижда много възможности за българската наука. Тази сделка не е само енергетика, подчерта държавният глава. Той е доволен от човешкия потенциал, с който разполага академията, а с обединяване на научния потенциал могат да се решават проблемите.

Президентът Румен Радев се запозна с дейността на няколко института на БАН. Как се правят геномни и протеомни анализи на сърдечно-съдовите заболявания, как нанотехнологиите помагат в лечението на остеопорозата, новостите при лечение на аутизъм, Алцхаймер и други заболявания бяха демонстрирани пред държавния глава.

Стабилността на генома е друга важна част от дейността на института по молекулярна биология. У нас учените работят по най-новите технологии по "поправка на ДНК-то". Учените изследват как стресът влияе на репликацията на ДНК. В института се работи и по биология на стареенето. Доказано е, че бактериите стареят и те не са безсмъртни.

БАН започва процедурата за избор на нов председател

БАН започва процедурата за избор на нов председател

Срокът за номиниране на кандидати е 28 октомври

Учените от БАН се оплакаха пред държавния глава, че в последните 25 години държавата е показала, че науката не трябва да се развива. Пандемията обаче е дала тласък на работата на института по молекулярна биология, които отчитат приноса си в PCR тестовете.

Представителите на българската наука изпитаха държавния глава знае ли колко е средната възраст в Института по молекулярна биология. Радев предположи, че е 50 години. Отговорът се оказа грешен. 34 години е средната възраст на учените в института. Президентът се запозна с разработките в сферата на инфекциозната микробиология на института по микробиология. Изследват се качествата на родното кисело мляко, защото, както се похвалиха учените, бизнесмените в Шанхай започват деня си с българско кисело мляко от Момчиловци.

Институтът по биофизика и биомедицинско инженерство акцентира работата си в диагностика, профилактика и лечение на обществено значими заболявания. Институтът си сътрудничи с най-големите болници у нас. Компютърно-подпомогнат лекарствен дизайн е само едно от звената в дейността на института. Институтът работи и по тераностика и персонализирана наномедицина.

Учените са разработили апарат за електрохимиотерапия на тумори. Разработена е система за контрол на качеството на сърдечния масаж при реанимация. Институтът по експериментална морфология, патология и антропология изследва патогенезата на обществено значими заболявания, изучават се биомаркери за онкологични заболявания, биоимаркери при инфертелитет при метаболитни нарушения. Ново направление в работата на института е виртуалната антропология.

Радев иска единна БСП, за да не залинее демокрацията

Радев иска единна БСП, за да не залинее демокрацията

Той ще внесе предложенията си за промени в Конституцията в легитимен парламент