Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" иска 20 процента увеличение на заплатите на учителите.

"Учителските заплати се вдигнаха до 125% от средната брутна работна заплата, около 1500-1600 лв. Това даде възможност на много млади учители да влязат в системата. Но средната възраст на работещите остава около 55 години. Ако повишаването на заплатите не продължи - няма да има приток на млади учители", обясни пред Нова телевизия председателят Юлиан Петров.

Много лесно напрежението, което съществува в системата, може да прерасне в протести или стачка, посочи Петров и добави, че в учителските среди темата се коментира. Може да се стигне и до ефективни протести, които да засегнат учебния протест, тъй като не се вижда увеличение на заплатите да е залегнало в бюджета 2023 г., стана ясно от думите на синдикалиста.

Учителски синдикат заявява стачна готовност

Учителски синдикат заявява стачна готовност

Искат актуализация на заплатите до гарантираното 125% от средната брутна заплата

Юлиан Петров коментира и идеята родителите на недисциплинирани ученици да бъдат глобявани, а учениците да имат оценка за поведение. Става дума да се наложи да се спазват правилата - използване на телефони в час, отсъствие на учениците от училище, агресия. Ако учениците не спазват правилата - санкциите ще засягат първо тях, а след това и родителите им. Такива мерките вече се прилагат в европейските страни, увери синдикалистът.